Az apa kora fontosabb a gyerek egészsége szempontjából, mint hinnénk

Forrás: Thinkstock -
család anya egészség apa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hosszú éveken keresztül kizárólag a nők rettegtek attól, hogy a koruk extra komplikációk forrását jelentheti gyerekvállaláskor. A modern kutatások ezzel szemben abba az irányba mutatnak, hogy a férfi kora fontosabb szerepet játszik az utód egészségében, mint hinnénk. 

Különösen az autizmus, a skizofrénia és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar az, amely az élemedett korú apák gyermekeinél nagyobb arányban megjelenik.

A petesejt nem újul meg, ezért az évtizedek során mutáción eshet át, növelve ezzel a különféle születési rendellenességek kockázatát. A sperma ugyan mentes a DNS-károsodás lehetőségétől, hiszen újra és újra megújul – hittük legalábbis eddig, de a JAMA Psychiatry friss kutatása is azt igazolja, hogy minél idősebb az apa, annál valószínűbb, hogy a gyerek betegen születik – akkor is, ha az anya a húszas évei elején jár.

Forrás: Thinkstock

Az Indiana Egyetem felmérése szerint a 45 éven felüli apák gyermekei körében 3,5-ször nagyobb az autizmus esélye, mint a fiatal apák esetében, míg ez a szám a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar esetében már 13-szoros, a mániás depresszió 25-szörös, a pszichózis kialakulásának esélye pedig kétszeres. Ezek a gyerekek később nagyobb valószínűséggel lesznek szenvedélybetegek is, és az iskolában is gyakran gyengébb eredményeket érnek el, mint fiatalabb apától születő társaik.

Néha egyszerűen csak így alakul

A Life.hu a fenti egészségügyi kockázat mentén gondolta végig, mi mindennel járhat még az időskorban bevállalt apaság. Hiszen sokszor az élet írja az apaság forgatókönyvét, és nem ritka, hogy egy új párkapcsolat révén egy férfi újra apává válik. Néha akkor, amikor kortársai már nagyapai feladatokat látnak el.

Az idős korban vállalt apaság a fent említett egészségügyi kockázatok mellett azonban más nehézségeket is rejthet, bár az is igaz, hogy egy tapasztalt férfi, aki már túl van egy fészek felnevelésén sokkal könnyedebben is állhat ehhez a szerephez, mnt fiatalabb kortársai.

A gyermekvállalás két emberre tartozik, de ha az apa nem fiatal már, mindenképpen érdemes egy genetikus-orvos tanácsát kikérni, és alaposan átbeszélni a párjával, milyen előnyökkel és hátrányokkal indul a születendő gyermek.

Biztos alap, bölcs apuka?

Kezdjük az előnyökkel, amelyek egy része abból is fakadhat, hogy az idősebb férfiak már higgadtabbak, értékrendszerük stabil. Nemcsak azt tudják, mit akarnak az élettől, de már lehet, meg is szerezték azt. Mellette, mindentől függetlenül, elképesztően nagy türelemmel tudnak bánni a kicsikkel. Talán azért, mert a baba érkezése valóságos életenergia számukra, és már tudják, hogy milyen gyorsan elmúlik az az időszak, amikor a gyerek minden fájdalmával az apához fordul. Lehet, már túl vannak nagy gyerekek leválásán és váratlan ajándék egy újabb csemete puhasága, szeretete, ragaszkodása, lelkes tekintete.

Forrás: Thinkstock

A család biztos alapokon áll (remélhetőleg), de legalábbis nem most kell megteremteni az alapokat, így jóval több idő juthat a gyerekre, mint azokban a családokban, ahol a szülő a gyerek születésével egyidőben építi önmagát.

Még ne nőj fel!

Pszichológiai, nevelési szempontból lehet persze gond is a késői apaság. Sokszor például az idősebb apa már merevebben ragaszkodhat a saját szokásaihoz, nehezebben fogadja el a gyerekek csínytevéseit. Előfordulhat az is, hogy az idősebb apuka túlfélti a gyereket és visszatartja azoktól a "hibáktól", amelyek kellenek a fejlődéséhez. Vagyis hogy a "saját kárán is tanuljon" meg dolgokat. Más esetben nehezen engedi az önállósodást, keservesebbé válhat a természetes elszakadás.

Gondot jelenthet a lázadás is a kamaszkorban, hiszen az idősebb apuka még kevésbé értheti gyermeke furcsaságait, nehezebben fogadja el annak kortársait és a fiatalok szokásait.

Másrészt az idős apukák gyerekeinek (főleg, ha az anyuka is hasonlóan idősebb korban vállalta a gyermeket) valószínűleg nagyon korán kell majd gondoskodnia idősödő, gyengülő, esetleg betegségekkel küzdő szüleiről.

A hazugság rejtett jelei - Hogyan leplezzük le a hazugságot?http://www.life.hu/drlife/20150317-a-hazugsag-rejtett-jelei.htmlA hazugság a hétköznapi élet része: a kutatások szerint az átlagember naponta 1-2 hazugságot mond, mégis mindenki szeretné leleplezni a felé irányuló hazugságot. Írásunkban sorra vesszük a hazugság különböző meghatározásait, fajtáit, a hazudó emberek típusait és természetesen a leleplezés legjobb módszereit.Dr. LifeThinkstockA traumák cukorbetegséget okoznak, a bántalmazás módosítja a DNS-thttp://www.life.hu/drlife/20150317-a-traumak-es-a-bantalmazas-hosszu-tavu-egeszsegugyi-hatasai.htmlA traumák hosszú távú hatásaival régóta foglalkozik az egészségügy, hiszen a poszttraumás stressz szindróma számos olyan tünettel jelentkezhet, amelyek nemcsak meghökkentőek, de akár veszélyesek is lehetnek mind a betegre nézve, mind a környezetükre.Dr. Life--Annyira vagy szép, amennyi kollagén van benned?http://www.life.hu/drlife/20150317-a-kollagen-szervezetre-gyakorolt-hatasa.htmlA New York-i divathéten idén nemcsak a modellek által felvonultatott ruhák nyerték el a látogatók tetszését, de a módszer is, amivel a modellek állítólag formába hozták magukat. Dr. LifeThinkstockA Facebook figyeli az öngyilkosjelöltek posztjait - segíteni próbálhttp://www.life.hu/drlife/20150307-a-facebook-figyeli-az-ongyilkosjeloltek-posztjait-segiteni-probal.htmlMegállás nélkül emelkedik a párkapcsolati krízisek száma, sokan veszítik el a munkájukat, váratlanul törhetnek ránk a legdurvább betegségek. Nem csoda, ha ezek nyomán valaki zaklatottnak, elveszettnek és tehetetlennek érzi magát. Az viszont súlyos tragédia, ha valaki a traumák nyomán az öngyilkosságban látja az egyetlen kivezető utat. Dr. Life--Az ingázás 10 negatív hatása az egészségünkre http://www.life.hu/drlife/20150312-az-ingazas-nem-tesz-jot-az-egeszsegnek.htmlAz átlagos amerikai napi 25,5 percet ingázik oda-vissza az otthona és a munkahelye között, ami összesen 51 perc utazgatást jelent – tudjuk meg az USA Today híréből. Magyarországi statisztikát nem találtunk az ingázással kapcsolatban, ettől függetlenül azok a munkavállalók, akik hazánkban is ingázásra kényszerülnek valószínűleg hasonló egészségügyi károkat szenvednek el, mint az amerikaiak.Dr. LifeThinkstockKi dönti el, melyik baba szíve dobogjon tovább? - Történet négy testvérrőlhttp://www.life.hu/drlife/20150303-negyesikrek-fogantak-ki-dontheti-el-az-eletben-maradast.htmlVan, amikor sokat kell várni arra, hogy család szülessen, de van, hogy a szerény vágyakat átugorja és sokszoros erővel kopogtat be az élet. Akár négy babával egyszerre.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.