Hospice Alapítvány halál Dobó Kata Csányi Sándor rákbeteg Bródy János rákbetegség hospice ház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Évente mintegy 33 ezer ember hal meg daganatos betegségekben Magyarországon, ami a második leggyakoribb halálozási ok a KSH adatai szerint. A hírességek közül Dobó Kata, Bródy János és Csányi Sándor most összefogtak, hogy perceket gyűjtsenek, amit a gyógyíthatatlan betegek ápolására lehet fordítani.

A KSH adatai szerint 2009 óta minden évben meghaladta a 33 ezret azoknak az embereknek a száma, akik daganatos betegség következtében hunytak el Magyarországon. Ez naponta 90 embert jelent, vagyis minden negyedórában meghal valaki a rák miatt.

Forrás: Thinkstock

„A daganatos betegségeknél különösen az megterhelő, hogy a gyógyíthatatlannak ítélt esetekben hónapok telhetnek el, mialatt az orvosok aktív terápiát már nem alkalmaznak, csak tüneti kezelést végeznek, elsősorban a fájdalmat csillapítják. Ebben az időszakban a betegnek és a családjának is különleges segítségre van szüksége" – mondta dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója.

Hírességek gyűjtik az ápolási perceket

15 híres személyiség – köztük Dobó Kata, Bródy János és Csányi Sándor – csatlakozott ahhoz a kampányhoz, amely az otthoni ápolás és a hospice-szolgáltatás fontosságára hívja fel a figyelmet. Legtöbbjük személyes érintettség révén került kapcsolatba a Magyar Hospice Alapítvánnyal – Dobó Kata például a nagymamáját veszítette el daganatos betegségben. „Szerencse a szerencsétlenségben, hogy megtapasztalhattuk, mi is az a hospice-ápolás, milyen, amikor méltósággal tudja valaki elhagyni az életet. Azzal a méltósággal, amit mindenki megérdemel" – mondta egy korábbi vallomásában a színésznő.

Sztárok a hospice-házban

"Én is elvittem már magammal Pankát egy hospice-házba. Nem mondtam neki semmit, ő megérzi, hogy neki oda be kell-e menni. Van olyan, hogy a gyerek megijed a betegségtől és hátrahőköl, de van, hogy egyáltalán nem fél" - mondta korábban Liptai Caludia a Life.hu-nak.
Kivizsgálták az Irigy Hónaljmirigy tagjaithttp://www.life.hu/drlife/20150323-kivizsgaltak-az-irigy-honaljmirigy-tagjait-akiket-intim-kivizsgalas-kozben-fotozak.htmlIntim fotók készültek az irigy Hónaljmirigy tagjairól, akik megengedték, hogy orvosi kivizsgálás közben kapják lencsevégre őket. Dr. Life--Istenes Bence ágynak esetthttp://www.life.hu/drlife/20150320-istenes-bence-agynak-esett-mert-elkapott-egy-makacs-virust-lazas-beteg-lett-es-agynak-dolt.htmlMakacs vírus támadta meg a műsorvezetőt. Bence ágynak dőlt és antibiotikummal kezelték. Dr. Life--Májátültetéstől retteg Molnár Anikóhttp://www.life.hu/drlife/20150319-molnar-aniko-egykori-nagy-o-titokzatos-betegseg-miatt-fogyott-17-kilot-sorfozo-szindromaja-van-nem.htmlAnikó azt állítja, hogy egy önsörfőző-szindróma nevű betegségben szenved, ezért ha nem változtat az életmódján, májátültetés vár rá. Dr. LifeOrigoSaját haját tépte ki alvás közben egy nőhttp://www.life.hu/drlife/20150323-pszichologiai-zavar-miatt-sajat-hajat-tepte-ki-ejszaka-egy-no.htmlEgy 19 éves ausztrál lány, Tiarne Menzies egyetlen éjszaka alatt szinte az összes haját kitépte egy pszichológiai betegség miatt. Ráadásul úgy, hogy nem is volt ennek tudatában. Dr. Life--Gyomorszűkítő műtét miatt halt meg a 42 éves nőhttp://www.life.hu/drlife/20150323-keptelen-volt-enni-a-no-a-gyomorszukito-mutet-utan-es-meghalt.html30 kilósra fogyott az egykor 165 kilós nő gyomorszűkítő műtéte után. Sokáig képtelen volt enni, és annyira legyengyült, hogy tolószékbe került, és hamarosan éhenhalt. Dr. Life--Elhunyt a bolgár olimpiai bajnok súlyemelő, Milen Dobrevhttp://www.life.hu/drlife/20150322-milen-dobrev-sulyemelot-holtan-talaltak-otthonaban-a-2004-es-atheni-olimpia-bajnokat.htmlHoltan találták saját otthonában a 2004-es athéni olimpia súlyemelőbajnokát, Milen Dobrevet. A halál oka egyelőre nem ismert, lapinformációk szerint szívinfarktus végzett vele.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.