Fitymaletapadás? Fordulj orvoshoz a gyerekkel

Forrás: Thinkstock -
nemiszerv pénisz betegség fityma egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészségügy a gyerek szobatisztává válásának idejére javasolja a fitymaletapadás orvoslását. Ez egy gyors és rendkívül egyszerű művelet, a gyerekek azonban nehezen élik meg a "beavatkozást", és az utána következő hét is okozhat gondot a vizelés, tisztálkodás során.

A hétköznapi nyelvben fitymaszűkületnek nevezett probléma a a legtöbb esetben csupán a fityma letapadására utal, aminek megoldása valóban egyszerű feladat a családorvos számára. Sőt, sokszor orvosi beavatkozásra sincs szükség, a szülő a napi tisztálkodási rutin során is segítheti a letapadás oldását. Ez azonban nem minden esetben vezet megoldásra.

Forrás: Thinkstock

A fityma a makkot fedő, hátrahúzható bőr, melynek feladata a pénisz legérzékenyebb részének, a makknak a fedése, védelme. A fityma szabad mozgása egyrészt higiéniai szempontból, másrészt a későbbi életkorban a szexuális aktus elősegítése szempontjából fontos.

Olykor magától oldódik

A születést követően a fityma bőre össze van tapadva a makkal, ez természetes állapot. Nem lehet, nem is szabad erőszakkal hátrahúzni a fitymát, mert apró sérülések, repedések keletkezhetnek rajta, a sebek hegesedhetnek és ezek okozhatnak később fitymaszűkületet.

A letapadás egészséges esetben a születést követő hetekben, hónapokban magától oldódik, a babák 15%-nál már féléves koruk körül teljesen hátrahúzható a bőr. A nagyobb letapadások is egyéves kor körül "felszabadulhatnak", de nem az összes kicsinél. Van, akinél a letapadás stabilan megmarad, így a pénisz tisztántartása nehézkessé válik.

Fitymaszűkület

Fitymaszűkület (phimosis) az az állapot, amikor a makkot borító fedőbör nyílása annyira szűk, hogy azt egyáltalán nem, vagy csak részlegesen lehet hátrahúzni. Ez azért okozhat problémát, mert nehezebb a makk tisztántartása, így gyulladás alakulhat ki. Másrészt a később a szűk fityma zavaró lehet a szexuális aktusok során is.

Gyulladás - eltitkolt vizelési inger, bepisilés

Önmagában a fityma letapadása nem betegség, de olykor a vizeletmaradvány miatt a fityma alatt gyulladás jöhet létre, és ez már jelenthet komoly (és fájdalmas) problémát.

Forrás: Thinkstock

Ha a kicsi fájdalomról panaszkodik, megpróbálja visszatartani a vizeletét (néha a kezükkel szorítják vissza, vagy sírva ugrálnak, hogy "nem kell, nem kell pisilni"), ha a fityma bőre kipirosodik, és azt látjuk, hogy a makk bőre is gyulladt, akkor azonnal forduljunk orvoshoz.

Nincs szükség szakorvosra, a "megszokott" család- vagy gyerekorvos is tud segíteni: egy speciális kis kanállal felfejti, és óvatosan hátrahúzza a letapadt fitymát. Gyulladás esetén pedig gyulladáscsökkentő krémet ír fel.

Amikor rémálom a fürdés, a vizelés

A nem túl bonyolult (és gyors) bevatkozást azonban jellemzően nehezen élik meg a kicsik, és traumatizáló lehet, ahogy a szülő lefogja, egy helyben tartja csemetéjét, amíg egy "idegen" - az orvos - elvégzi a műveletet, aminek fontosságát a gyerek nem méri még fel. A kálvária azonban itt nyilvánvalóan nem ér véget, mert a beavatkozás után fájdalmas lehet a vizelés, a tisztálkodás. Ahhoz, hogy a fityma ne tapadjon le újra, a szülőnek is feladata van: néhány napig újra meg újra vissza kell húznia a bőrt a makkról. Ezt pedig nehezen viselik a gyerekek, valóságos rémálommá válhat a következő időszakban a pisilés és a fürdetés.

Ne várd meg az első gyulladást!

Minél korábbi életkorban történik meg a bevatkozás, annál gyorsabban "felejti el" a kicsi, vagyis a bevatkozástól való félelem miatt nem érdemes halogatni a megoldást, és megvárni egy gyulladás jelentkezését sem, mert akkor már nem is lehet időnyerésre játszani. A letapadás művi megszüntetése pedig egy gyulladás alatt fájdalmasabb lehet, mint egyébként.

Forrás: Thinkstock

Fontos, hogy a bevatkozás után a szokásosnál is nagyobb figyelemmel és gondoskodással vegyük körbe a kicsit, és higgyük el, hogy tényleg fájdalmakat élt és él át. Ha nem elviselhetetlen a fájdalom, mindenesetre megviselheti a gyereket a helyzet. Van olyan kicsi, aki lázat produkál a beavatkozás után, ilyenkor csillapítsunk, megint más esetleg nem tud aludni napokig, felriad, vagy sír a szülők után. Ez azonban csak akkor adhat aggodalomra okot, ha tartós marad az állapot, és még heteken belül is felsír a gyerek.

Az apa kora fontosabb a gyerek egészsége szempontjából, mint hinnénk http://www.life.hu/drlife/20150320-az-edesapa-eletkora-nagyon-fontos.htmlHosszú éveken keresztül kizárólag a nők rettegtek attól, hogy a koruk extra komplikációk forrását jelentheti gyerekvállaláskor. A modern kutatások ezzel szemben abba az irányba mutatnak, hogy a férfi kora fontosabb szerepet játszik az utód egészségében, mint hinnénk. Dr. Life--Tilos lesz rágyújtani az autóban, ha gyerek is utazik bennehttp://www.life.hu/drlife/20150228-szivderito-tilos-lesz-ragyujtani-az-autoban-ha-gyerek-is-utazik-benne-angliaban.htmlOktóber 1-jétől törvény fogja tiltani Angliában az autósok számára, hogy rágyújtsanak a volán mögött, ha gyerek is ül a járműben.Dr. LifeThinkstockSzigetszentmiklósi ügy: rémmesék az életről – létezik olyan, hogy gyerekigazság?http://www.life.hu/drlife/20150306-szigetszentmiklosi-ugy-felmentettek-a-szuloket-konfabulaltak-a-gyerekek.htmlHárom éven keresztül sokkolta az egész országot a szigetszentmiklósi gyerekbántalmazás esete, ahol az akkori vádak szerint egy házaspár a velük (még) együtt élő kiskorú gyerekeiket rendszeresen bántalmazták szexuálisan, valamint emberi ésszel aligha felfogható módon kínozták őket. Olyannyira beégtek a vádak a köztudatba, hogy a bíróság részben felmentő ítélete szintén sokként hatott.Dr. Life--Koncentrációs problémák, rossz közérzet - Nem isznak elég folyadékot a magyar gyerekekhttp://www.life.hu/drlife/20150204-dehidratacio-azaz-kiszaradas-fenyegeti-a-magyar-gyerekek-otodet.htmlA dehidratációnak súlyos következményei lehetnek, gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt. Koncentrációs problémák, rossz közérzet: csak néhány kellemetlen következmény azok közül, amelyek a vízhiányból adódhatnak. Dr. Life--Életveszélyes szupermágnesek - atyaég, hányat nyelt le a gyerek?http://www.life.hu/drlife/20150127-a-szupermagnesek-veszelyesek-a-gyerekekre.htmlA kisgyerekek nevelése, gondozása könyörtelen időszak. Nincs mese, az a jó, ha a szülőnek minimum négy keze, négy szeme és füle van, és ha lehet, egy szuperhős segítségével tud veszélyben lévő gyereke megmentésére sietni. Mert a gyerekek próbára teszi a sorsot, el- és leesnek, kóstolnak, nyelnek és félrenyelnek. Szülő legyen a talpán, aki minden veszélytől meg tudja óvni csemetéjét. Dr. Life--"A paradicsomlevest imádom betűtésztával" - Gyerekszáj videó a menzárólhttp://www.life.hu/drlife/20141207-a-kozetkeztetes-reformjat-igy-elik-meg-a-gyerekek.htmlAz egészséges táplálkozás nem születik magától, nem alakul ki egyik pillanatról a másikra. Hosszas tanulási folyamat eredménye, amelyben óriási szerepe van a szülői mintának és az iskolának is - mondta el a Life.hu-nak Fekete Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet dietetikusa. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.