A tojás önmagában nem bűnös!

Forrás: Thinkstock -
betegség szívderítő tojás húsvét egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg évekkel ezelőtt óvtuk a tojásfogyasztástól a szívbetegeket, de még az egészségeseket is, addig mára sokat enyhült a szakemberek véleménye. A következő napokban biztosan több tojás fogy majd az átlagnál - nézzük, mi is van benne!

A tanácsok miatt valóban csökkent a tojásfogyasztásunk egy időre. Jó pár évvel ezelőtt terjedt el az a nézet, hogy mivel a tojásnak magas a koleszterin tartalma (1 tojássárgája: 280 mg) ezért az jelentősen emeli a vér koleszterinszintjét, így szerepet játszik az érelmeszesedés és az iszkémiás szívbetegség kialakulásában.

Forrás: Thinkstock

Tudnunk kell azonban, hogy a koleszterint nemcsak állati eredetű táplálékokkal veszünk magunkhoz, hanem a májunk maga is folyamatosan termeli. Szükségünk van rá. Testünk számára nélkülözhetetlen anyag, mely a sejtmembránok folyékonyságát, fluiditását biztosítja, továbbá részt vesz az epesavak, illetve különböző hormonok szintézisében, különleges szerepe van az agysejtek, idegsejtek képződésében.

Hogy húsvékor miből mennyit együnk, és hogy miért is nem bűnös a tojás, kiderül a Szívderítő.hu cikkéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.