"Lehetőleg könnyű halál legyen" - Czeizel Endre úgy érzi, közeledik az utolsó napja

Fotó: Zsigmond László/Life.hu -
betegség leukémia Czeizel Endre
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Czeizel Endre két éve, egy törökországi előadó körúton lett rosszul. Két hét múlva orvosa tudatta vele, leukémiás. 

Czeizel Endre tudta, hogy bele kell mennie a kemoterápiás kezelésbe, hogy ne haljon bele hetek alatt a kiújult betegségbe.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

"Teljesen váratlanul ért tehát a közlés, hogy a csontvelőm elrákosodott. Derült égből villámcsapásként hatott. Nagyon megrázott. Főleg azért, mert orvosként tudtam, hogy a kemoterápia azért van, mert ki kell irtani a rákos sejteket, de azt is tudtam, hogy az összes többi sejtnek is árt. (...) Az ember közel a nyolcvanhoz sejti, hogy túl sokáig már nem élhet, de ilyet hallani akkor is megrendítő. Nem gondolkodtam sokat. Élni akartam" – írja könyvében Czeizel, aki azt is elárulta, titokban két gyereke is született nagyon fiatal barátnőjétől.

"Minden napnak tudok örülni"

"Mindig is sűrűn éltem, de biztos, hogy amikor az ember szembesül a ténnyel, miszerint meg vannak számlálva életének hónapjai, akkor az idő sokkal fontosabbá válik. Ugyanakkor minden napnak tudok örülni" – Olvasd el Szily Nóra interjúját!

Az orvosok két évet jósoltak Czeizelnek, amiből már csak egy-másfél hónap van hátra. A professzor úgy döntött, nem vállal több kezelést.

"A fejemben állandóan az jár, egyre közelebb a végkifejlet, nincs mit tenni, jön. És ha már jön, lehetőleg könnyű halál legyen. Ne szenvedjek" – írja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.