Téged is imádnak a szúnyogok? Eláruljuk miért!

Forrás: Thinkstock -
betegség rovarok biológia szúnyog szúnyogcsípés egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még alig múlt el a tél, alig szikrázott fel a nap, a szúnyogok máris előbújtak. Kellemetlenek, és bizony tud fájni és viszketni a szúnyogcsípés. De mitől függ, kire csapnak le a szúnyogok?

Becslések szerint az emberek 20 százaléka szenved attól, hogy a szúnyogok az átlagnál jobban kedvelik, és míg társai vígan ücsörögnek, ő nem győzi csapkodni magán a vérszívókat.

Forrás: Thinkstock

Aki még pechesebb, annak azzal is számolnia kell, hogy számára a szúnyogcsípés nem csupán viszketéssel, hanem komoly allergiás reakciókkal jár együtt. Amint arról dr. Martin Donnelly, a Liverpool Egyetem Trópusi Betegségek Iskolájának szakembere beszámolt, amikor egy szúnyog megcsíp valakit és kiszívja a vérét, ezzel egyidejűleg a saját nyálát is belénk fecskendezi, és az abban található fehérjék és enzimek okozzák a viszkető, irritáló érzést.

A gének is illatok

Az pedig, hogy valakit „szeretnek-e” a szúnyogok, vagy nem, szinte teljes mértékben a géneken és a szagokon múlik, vagyis sok mindent nem tehetünk ellene. Akinek például az izzadságában több tejsav termelődik, azt több szúnyog fogja megcsípni, de hasonló a helyzet a húgysavval vagy az oktenollal is, amelyek szintén vonzzák ezeket a rovarokat. Ráadásul minél régebbi az izzadság, annál jobban tetszik a szúnyogoknak, tehát testmozgás után érdemes gyorsan lezuhanyozni, ezzel némiképp megelőzhetjük a veszélyt.

Halálos vérszívók?

A fentiek ismeretében nemcsak érdemes, de ezek szerint bizonyos határokon belül meg is lehet előzni a szúnyogok támadását, vagyis, elkerülhetjük, hogy mi váljunk a szúnyogok szúrásának áldozatává. Annál is inkább, mert a szúnyogok vérszívása nemcsak kellemetlen, de akár súlyos betegségeket is terjeszthet.

A Life.hu egy előző cikkében, a Veszélyes betegségeket okoznak a szúnyogok ezzel a lehetőséggel foglalkozott:

Tigrisszúnyog Európában

Egzotikus betegségek (különösen a chikungunya-láz és a dengue-láz) terjesztésében van elsődleges szerepe az ázsiai tigrisszúnyognak, amely kalandos úton jutott el Európába: használt gumiabroncsot szállító hajókon szelte át a tengereket.

A tigrisszúnyog elterjedéséhez a szerencsebambuszok népszerűsége is hozzájárult. A növényt tartalmazó víztartó fiolák vagy dézsák ideális feltételeket biztosítanak a peték fejlődéséhez. Az ázsiai tigrisszúnyog Európában először 1979-ben Albániában, majd 1990-ben Olaszországban tűnt fel, azóta csaknem 20 másik európai országban észlelték már.

Forrás: Thinkstock

Az Országos Epidemiológiai Központ a szúnyogok által terjesztett betegségek hazai előfordulásában megkülönbözteti az itthon szerzett fertőzéseket, illetve a behurcolt eseteket. A nyugat-nílusi lázat okozó vírus már honos hazánkban is. 2010-ben egy idős beteg bele is halt a fertőzésbe. Ahhoz sem kell külföldre menni, hogy a szúnyogok közvetítésével megfertőződjünk a bőrférgességet okozó parazitával. Ez kutyáról, ritkábban macskáról terjed át az emberre a szúnyogok közreműködésével. A maláriát és a dengue-lázat eddig azonban csak importáltuk.
A szúnyogokat emellett a vércsoportunk is befolyásolja, a 0-s vércsoportúakat kétszer olyan gyakran csípik meg, mint a B-seket, de legkevésbé népszerűek az A vércsoportúak. Egy másik befolyásoló tényező az is, hogy ki mennyi szén-dioxidot lélegez ki, és mivel a nagyobb darab emberekre, illetve az állapotos nőkre jellemző, hogy több szén-dioxid található a leheletükben, ők is nagyobb veszélyben vannak e téren. A szúnyogok már akár 80 méterről is képesek kiszűrni, kibe érdemes csípni, olyan érzékeny „műszerekkel” rendelkeznek.

Így előzd meg!

Mivel a szúnyog a fentiek szerint az illat alapján választja ki táplálékát, érdemes megfontolni azokat a praktikákat, amelyekkel távol tarthatjuk magunktól a kínos órákat okozó rovarokat.

Borsmenta és szegfűszeg

A természetes módszerek a szúnyogok kifinomult szaglására alapoznak: vannak ugyanis illatok, amelyektől fintorogva elvonulnak. Ilyen a citrom, a narancs, a levendula, a rozmaring, a szegfűszeg vagy a borsmenta. Apró kis üvegcsékben mindegyik illóolaj kapható, ami párologtatókba, gyertyákba, de akár lámpaolajba is használható. A bőrön viszont töményen nem ajánlott alkalmazni őket, alkohol vagy valamilyen bázisolaj segítségével viszont már használhatjuk őket házi szúnyogriasztó krémként. Az ablakokba szúnyogriasztó hatású növények kerülhetnek, de van, akinek egy fél narancs vagy citrom segít, amelyet megszór szegfűszeggel, és az egészet leönti alkohollal. Az almaecet is beválhat: a párkányra egy tálba pár deciliternyit téve a szúnyogok csapdába esnek.

Sok minden összeköt minket őseinkkel, többek között a szúnyogok is, amelyek végigkísérték az emberi civilizáció fejlődését. Persze a szúnyogok az emberek megjelenése előtt is ostromolták a föld élővilágát. Ezt tanúsítja az a körülbelül húszmillió éves borostyán is, amely a Perui Őslénytani Múzeumban található, belsejében tökéletesen felismerhető szúnyoggal.

A szúnyog mellett azonban még százlábú- és hangyamaradványok találhatóak a fosszíliában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.