Erre képes egy herpeszvírus – döbbenetes történet

Forrás: Thinkstock -
betegség herpesz szindróma vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy amúgy egészséges 65 éves nő szájában rejtélyes módon kellemetlen, égő érzés jelentkezett, aminek okát hónapokon át nem tudták megfejteni az orvosok.

A nőnél fogmosás közben erősödtek fel leginkább a tünetek, majd tíz perc elteltével lecsillapodtak. A tünetek első jelentkezésük után egy hónappal elmúltak, ám egy év múlva visszatértek, és akkortól kezdve már állandóak maradtak.

Sem a fogorvos, sem a szájsebész, sem a házi orvos nem találta a baj okát, és az égő érzést sem a szájvíz, sem az öblögető folyadék, sem a különféle gyógyszerek, sem a fogkrém elhagyása nem enyhítette, míg végül kiderült, hogy a beteg úgynevezett égő száj szindrómában szenved, ami egy az ajkakat, a nyelvet és a szájpadlást érintő krónikus állapot, és főként a menopauzába lépett nőket érinti.

Forrás: Thinkstock

Amint azt a BMJ Case Reports című lapban közzétett tanulmány szerzője, dr. Maria Nagel, a Kolorádó Egyetem Orvosi Iskolájának szakembere kifejtette, ez a betegség a népesség nagyjából 7 százalékát érinti, és leginkább a napégéshez hasonlítható, csak éppen a szájon belül.

Hat hónap után végül HSV-1 vírusra tesztelték a nő nyálát, és így derült ki, mi a baja. Ez a vírus általában herpeszt okoz, ezért nem gyanakodtak először erre az orvosok, ám mint kiderült, az égő száj szindróma hátterében is megbújhat ugyanez a kórokozó. A vírusölő gyógyszernek hála a tünetek öt nap alatt megszűntek, és szerencsére később sem tértek vissza.

Ez a herpesz-vírusként is emlegetett fertőzés leggyakrabban csókkal terjed, illetve úgy, ha többen használnak közös fogkefét vagy törölközőt. A legtöbb emberben nem válik aktívvá a vírus, ha viszont igen, többnyire herpesz formájában jelentkezik, és idővel magától elmúlik.

Ritkább esetben azonban az is előfordulhat, hogy nem okoz herpeszt, és emiatt nehezebb rájönni, hogy ez a vírus áll a háttérben, mint ahogy ez a fenti esetben is történt. Mivel az idős nő esetében nem tudni, mi okozta pontosan a vírust, az orvosok hormonális okokat gyanítanak, és a menopauzával jelentkező hormonváltozásokat teszik felelőssé.

A HSV-1 a fentiek mellett egyéb tüneteket is okozhat, például migrénes fejfájást, vagy még rosszabb esetben agyvelőgyulladást, ami ha nem kezelik megfelelően, agykárosodást vagy akár halált is okozhat.

Meglepő vallomás: függőséggel küzdött Éden Snjezihttp://www.life.hu/drlife/20150416-eden-snjezi-fuggoseggel-kuzdott.htmlKiderült, korábban komoly problémákkal kellett a fiatal lánynak megküzdenie.Dr. LifeOrigoNégy tévhit a visszérről - nézzünk szembe a tényekkelhttp://www.life.hu/drlife/20150416-visszertagulatok-okai-es-megoldasi-modok.htmlEgész télen takargatjuk, bár attól még feszül, fáj és duzzad a visszeres láb. Tavasszal azonban nem csak a fájdalom jelentkezik, de újra előtérbe kerül a láb szépsége is. De mit tududnk egyáltalán a visszerekről, és amit tudunk, azt valóban jól gondoljuk?Dr. LifeÚjabb hírek érkeztek Kozsóról – egyre jobban van az énekeshttp://www.life.hu/drlife/20150416-kozsorol-az-amokfutok-frontembererol-amerikabol-jo-hirek-erkeztek-egyre-jobban-van-az-enekes.htmlKozso jelenleg Amerikában van rehabilitáción, ahonnan barátnője, Keira üzent az énekes állapotáról.Dr. LifeOrigoKlapka György életmentő műtéten esett áthttp://www.life.hu/drlife/20150416-klapka-gyorgy-uzletember-eletmeno-muteten-esett-at-szivkateterezest-vegeztek-nala.htmlAz ismert üzletember bár elbagatellizálta szívproblémáit, most mégis önként jelentkezett orvosánál, mert kellemetlen tünetek gyötörték.Dr. Life--Tóth Gabi: „Fel akartak rakni a donorlistára"http://www.life.hu/drlife/20150416-toth-gabi-enekesnot-fel-akartak-rakni-a-donorlistara-miutan-daganatot-talaltak-a-majan.htmlSúlyos betegségéről vallott őszintén az énekesnő a Story magazinnak adott interjújában.Dr. LifeOrigoNincs többé izomláz - íme a megelőzés leghatékonyabb módszerehttp://www.life.hu/drlife/20150416-kurkumin-segitet-az-izomlazon.htmlAligha van olyan ember, akinek ne lennének fájdalmas emlékei az izomlázról. Ha máshonnan nem is, az iskolai testnevelés órákról biztosan maradtak ilyen jellegű benyomások.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.