kényszer- és szenvedélybetegség Tourette szindróma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Értetlenség, megdöbbenés és felháborodás kíséri a Tourette-szindrómában szenvedő betegek megnyilvánulásait. Ha gyerekről van szó, a szülők akár büntetik is a fel nem ismert betegség miatt a kiskamaszt, pedig büntetés helyett segítségre lenne szüksége.

A rendellenességet egy XIX. századi francia neurológus, Georges Gilles de la Tourette írta le először, róla nevezték el a betegséget.

Forrás: Thinkstock

A tünetek jellemzően gyermek- vagy fiatalkorban jelentkeznek, a legtöbbször 21 éves kor alatt. Nem túl gyakori (tízezer gyermek közül 5–50 gyermek lehet érintett.) Fiúknál gyakrabban jelentkezik, mint lányoknál.

Információ és terápia

A betegség kiskamasz korban a legintenzívebb, a szülők – akik nyilván nem is értik, mi történik addig "normálisan viselkedő" gyermekükkel –, értetlenül állnak a szinte elviselhetetlen tünetek előtt. Ezek a tünetek azonban a beteg kicsi akaratától teljesen függetlenül jelentkeznek – gyors, ismétlődő hangadásról vagy mozdulatról van szó – ezeket „tic”-nek nevezi az egészségügy. Szerencsére a tic rendellenesség olykor csak átmeneti, és a gyerek állapota spontán javul, máskor azonban tartósan fennálló állapotról van szó. Az egy éven túl is jelentkező tünetek esetén krónikus tic rendellenességről beszélünk.

Míg egy részről valóban megdöbbentőek, zavarba ejtőek a tünetek (a gyerek például hosszasan utánozza, ismételgeti az előtte kiejtett kifejezést, azt a gyanút keltve környezetében, hogy csúfolódik), mások arról számolnak be, hogy a Tourette-szindrómában szenvedő betegek néhány területen átlag feletti képességekkel rendelkeznek – ez lehet például a nyelvérzék, esetleg kiemelkedő tehetség a képzőművészet vagy a zene területén (Mozart és Molière is nagy valószínűséggel Tourette-szindrómások voltak).

Motoros, vokális tünetek

A betegség a legtöbbször motoros tickel indul – kényszeres, leállíthatatlan hunyorgás, fintorgás, a szemhéj, a szemöldök vagy száj megrándulása, esetleg a fej biccent egyet-egyet. Emellett jelentkezhet vállrángás vagy a végtagok hajlító mozgása, esetleg a derékból induló mozgás (előre-hátra hajlás). Néha azonban olyan hevesek a motoros tünetek, hogy szinte mozgásviharnak látja a környezet: a beteg teste ide-oda csapkod – ezt tömeges hiperkinézisnek nevezzük.

Forrás: Thinkstock

A vokális tünetek sem kevésbé megdöbbentőek – gyakori sóhajtás, krákogás, szipogás, morgó, ugató hangadás jellemzi. Olykor azonban – és ez az, amit a környezet a legnehezebben tolerál, illetve félreért – az obszcén kifejezések ismételgetése, az orvosok ezt coprolalianak nevezik. Echoláliáról akkor beszélünk, ha a beteg a saját vagy mások szavait ismételgeti. A betegség jellemzője lehet még (sok egyéb más mellett) a tökéletességre törekvés, illetve a mindenáron rendre való törekvés is.

Az ok ismeretlen

Mint oly sok más betegségnél, a Tourette-szindrómánál sem lehet még pontosan definiálni a kiváltó okot. A jelenlegi kutatások arra utalnak, hogy egyféle agyi neurotranszmitterek (az idegsejtek kommunikációját biztosító ingerületátvivő anyagok) zavara okozza a bajt. A kutatók egy része a dopamint, a szerotonint és a noradrenalint teszik felelőssé a kórkép kialakulásáért. Bár maga a betegség nem örökletes, az arra való hajlam igen, a betegek családi hátterének feltérképezése után gyakran derül fény arra, hogy a családban már fordult elő hasonló tünet, csak enyhébb formában – például kényszeres viselkedés vagy figyelemzavar.

Kezelése

Az enyhe tünetekkel járó Tourette-szindróma – azaz, ha a hétköznapi életben nincs tőle jelentős elakadás vagy zavar – nem igényel gyógyszeres kezelést, hanem pszichoterápiával próbálnak a betegeken segítenek. Súlyos tünetek esetén azonban gyógyszeres kezelésre van szükség, de fontos tudni, hogy tökéletes – a betegséget teljesen megszüntető gyógyszer a jelenlegi helyzetben nem áll még az egészségügy rendelkezésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.