Rágógumi segíthet, ha nem megy ki a fejünkből egy dal - ugye veled is előfordult már?

Forrás: Thinkstock -
dal memória rágógumi segítség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenkivel előfordult már, hogy „benne ragadt” a fejében egy fülbemászó zene, és úgy érezte, semmit sem tud tenni ellene. A brit Readingi Egyetem munkatársai azonban kimutatták, hogy a rágógumizás hatékony fegyvert jelent a probléma ellen.

A dallamtapadásnak is hívott jelenség már korábban is vizsgálatok kereszttüzébe került, ám sem az okát, sem a megoldását nem sikerült feltérképezni. Most viszont úgy tűnik, sikerült találni egy alternatívát a tünet csillapítására: a szakemberek rájöttek ugyanis, hogy aki rágózik, kisebb eséllyel gondol arra a bizonyos dalra.

Forrás: Thinkstock

A kísérlet során 98 önként jelentkezőnek játszottak le fülbemászó dallamokat: David Guetta Play Hard-ját, illetve a Maroon 5-tól a Payphone című számot.

A következő három percben arra kérték a résztvevőket, hogy nyomjanak meg egy gombot, valahányszor a dal eszükbe jut – mégpedig rágózás közben, rágó nélkül, illetve úgy, hogy az ujjaikkal doboltak az asztalon.

Bebizonyosodott, hogy a rágógumizás harmadával csökkentette a zenére irányuló gondolatok számát. Ez az első olyan kutatás, amely a rágógumi és a dallamtapadás összefüggését veszi górcső alá. A szerzők úgy vélik, hogy a módszerrel más jellegű nem kívánt, kellemetlen gondolatokat is fel lehet tartóztatni.

„A belső párbeszéd elcsitítása lehetővé válhat a rágógumizás alapötletének bonyolultabb változatával” – fogalmazott a munkálatokat irányító Dr. Phil Beaman, aki szerint azonban további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy tudni lehessen, esetleg a kényszeres-rögeszmés zavar kezelésében is segít-e a módszer. A Readingi Egyetem munkatársai 2009-ben egyébként már bebizonyították, hogy szinte bármelyik dal lehet „fülbemászó”.

"Én, a nyóckeres kurva" - Avagy így néz ki a kerületfüggő orvosi ellátás?http://www.life.hu/drlife/20150429-en-a-nyockeres-kurva-olvasonk-tortenete-a-nogyogyaszati-jarobetegellatasrol.htmlOlvasónkkal, Flórával egy számára igencsak felháborító dolog esett meg egy fővárosi klinikán, ezért úgy döntött, megosztja velünk a történetét. A sztori sajnos nem pozitív, de tanulságos és elgondolkodtató.Dr. LifeThinkstockA gyermekkori bántalmazás után a test is örökre beteg maradhttp://www.life.hu/drlife/20150430-szivderito-a-gyermekkori-bantalmazasok-magas-vernyomast-okoznak.htmlGondoltad volna? A gyermekkori traumák összefüggésben vannak a későbbi élet során kialakuló magas vérnyomással. Legalábbis ez derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból...Dr. LifeThinkstockMég a nyár előtt át kell nézni az anyajegyeinkethttp://www.life.hu/drlife/20150429-6-ok-az-anyajegyszuresre-a-borunkon-megjeleno-valtozasokat-borgyogyasszal-kell-ellenoriztetni.htmlA bőrünkön megjelenő változásokat feltétlenül bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni, hiszen a korai felismeréssel akár a rosszindulatú bőrdaganatok is kezelhetők.Dr. LifeThinkstockTe nem is szültél igazán: amikor a császármetszés a gyengeség mértékegységehttp://www.life.hu/drlife/20150427-csaszarno-misszio-a-mommytyn-amikor-a-csaszar-gyengesegi-mertekegyseg.html"Hallottam arra utaló mondatokat, hogy én nem is szültem. Csináltam valamit, de azt nem egyedül tettem. Nem harcoltam. Nem küzdöttem eléggé. Biztosan feladtam. Vagy nem is akartam. Nem készültem fel rá. Nem tettem meg mindent. Pff..." - olvasható a #Császárnők misszió néven hirdetett tematikus hét nyitószövegében a Facebookon. De miről is szól ez az egész?Dr. Life--Ezeket a tárgyakat kellene gyakrabban fertőtlenítenedhttp://www.life.hu/drlife/20150430-ezeket-a-targyakat-kellene-gyakrabban-fertotlenitened.htmlUgye, milyen bosszantó, mikor a munkatársaid köhögve, tüsszögve érkeznek az irodába, vagy amikor a buszon fújja az orrát valaki percenként? Ha helyesen fertőtleníted a dolgaidat, akkor elkerülhet a fertőzés. Eláruljuk, miket kellene gyakrabban tisztítanod. Dr. LifeThinkstockElképesztő! Lassan már fogorvoshoz is banki hitelből járunkhttp://www.life.hu/drlife/20150428-nem-vagyunk-egeszsegesek-felunk-tole-ezert-megsem-jarunk-fogorvoshoz.htmlEgy országos reprezentatív kutatás feltérképezte a 18 év feletti lakosság fogászattal, szájhigiéniával kapcsolatos attitűdjeit és szokásait, amelyből az derült ki, hogy sokan évek óta nem jártak fogorvosnál. Ez pedig komoly gond...Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.