Öt másodpercenként egy halálesetet? Igen! Május 31. a dohányzásmentes világnap

Forrás: Thinkstock -
betegség halál dohány egészség cigizés dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben május 31-én tartja a dohányzásmentes világnapot, amely során igyekeznek felhívni a figyelmet a dohánytermékek használatából eredő egészségügyi kockázatokra.

Az idei világnap alkalmából a Generali Biztosító áttekintette a dohányzás kapcsán készült statisztikákat az elmúlt évekből, hogy segítsen rámutatni a probléma jelentőségére. Ezekből a sokkoló információkból szemezgettünk:

Forrás: Thinkstock

1.) Az európai lakossági egészségfelmérés adatai szerint 2014-ben Magyarországon a lakosság 29%-a gyújtott rá rendszeresen.

2.) A két nem közül a férfiakra jellemző inkább a dohánytermékek használata. Míg a nők kevesebb, mint negyede (23%), addig a férfiak több mint harmada (35%) gyújt rá.

Élménykeresés, önbizalomhiány vagy szülői minta?

A dohányzás a legismertebb és legveszélyesebb függőségeink egyike. Bár következményeiről már sokat tudunk, arról ritkán beszélünk, miért is válik valaki láncdohányossá. Egyesek azt rebesgetik, a szülői minta áll a hátterében - utánajártunk, igaz-e a feltevés.

3.) A biztosítótársaság 2011-es reprezentatív felmérése szerint akkor még a lakosság 39%-a dohányzott rendszeresen, míg az EUROSTAT egy évvel későbbi adatai szerint 32%, ami Európa 6. legrosszabb eredményének számított.

4.) A társaság 2011-ben készített reprezentatív felmérést a magyar lakosság körében az egészséges életmód kapcsán, ebben pedig a dohányzási szokásokra is kitértek. A válaszadók 39%-a felelte akkor azt, hogy dohányzik. A felmérésben résztvevők 16%-a akkor azt állította, hogy leszokott, 45%-a pedig, hogy soha nem is gyújtott rá.

Oltás a dohányzás ellen?

Magas árak ide vagy oda, még mindig rengeteg ember dohányzik, és egyre fiatalabb korban szoknak rá a cigarettára. Egy kamasz kezéből már nehéz kivenni a koporsószöget, de jó hír a szülőknek, hogy pár év múlva már nemcsak a betegségek, de jó előre a nikotinéhség ellen is beoltathatják majd a gyereküket. Erről itt írtunk korábban részletesen.

5.) Az EUROSTAT felmérése alapján 2012-ben az európai országokban átlagosan a lakosság 28%-a gyújtott rá rendszeresen. A legtöbben Görögországban dohányoztak, ahol a lakosság 40%-a volt érintett, őket Bulgária (36%) és Lettország (36%) követte. Magyarország a 32%-os eredménnyel a 6. helyen állt.

Forrás: Thinkstock

6.) Világszerte évente közel 6 millió ember halálát okozza a dohányzás, ez a szám 2030-ra elérheti a 8 milliót. Európában a felnőttek 16%-ának halála hozható összefüggésbe a dohányzással. A végzetes kimenetelű légúti betegségek 36%-a, a tüdőráknak pedig 71%-a tulajdonítható a káros szenvedélynek.

Sokkoló videó a terhesség alatti dohányzás ellen

Egy 2013-ban készült kutatás szerint Finnországban a legjobb anyának lenni. Megfoganni azonban korántsem: a kismamák 15%-a a terhesség alatt sem hagy fel a cigivel. Ezzel a hatásos videóval tiltakoznak a várandósság alatti dohányzás ellen.

7.) A dohánytermékek azonban nemcsak a használójuk egészségi állapotára vannak hatással, hiszen a passzív dohányzás is károsíthatja az emberi szervezetet: az elmúlt 50 évben több mint 2,5 millió amerikai halt meg bizonyíthatóan ebből kifolyólag.

8.) Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente közel 6 millió ember halálát okozza a dohánytermékek használata, ami öt másodpercenként egy halálesetet jelent. A szervezet számításai szerint a halálesetek éves száma 2020-ra eléri a 7 milliót, 2030-ra pedig már a 8 milliót is meghaladja.

6 elképesztő változás, ami rád vár, ha leteszed a cigit:

Elgondolkoztál már azon, milyen hatással van a dohányzás például a hajadra, a bőrödre, a fogaidra? Ha leteszed a bagót, egyes elváltozások viszonylag hamar helyreállnak, eltűnnek. Íme néhány meggyőző példa, amiért megéri tisztán élni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.