A születések, a halálozások és a januári esküvők száma nőtt

Forrás: Thinkstock -
adatok halál halálozási adatok házasság Magyarország születések KSH
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok-sok kisbaba, de jóval több dráma, drasztikus adatok, élve születés és természetes fogyás. Aki eddig nem találta volna ki, a KSH 2015-ös, januári-márciusi időszakára vonatkozó gyorsjelentésének eredményeiből szemezgettünk.

Születések

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatásából kiderült, hogy 2015 első negyedévében 22 014 gyermek született, vagyis 3,3%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. A születésszám januárban számottevően, 5,3%-kal múlta felül az egy évvel korábbit, ezt követően februárban és márciusban kisebb mértékben emelkedett az újszülöttek világra jöttének száma. Ez persze jó hír, de önmagában nem elég a sikerhez.

Forrás: Thinkstock

Az is kiderült, hogy a vizsgált időszakban ezer lakosra 9,1 élve születés és 15,6 halálozás jutott. (Az előbbi 0,3, az utóbbi pedig 2 ezrelékponttal magasabb a 2014-es év január-márciusi időszakánál.) Az év első három hónapjában ezer élve születésre 4,1 csecsemőhalálozás jutott, ami 1,1 ezrelékpontos csökkenést jelentett az előző évhez képest.

Más nő leszek a szülés után?

Azt vélhetően minden pár, amely családalapításra adja a fejét, tudja, hogy miután világra jött a gyermekük, már nem lesznek ugyanazok az emberek. A pasiból, a vőlegényből, a férjből apa válik, a barátnőből, a feleségből pedig anya. A szülővé alakulás kívül-belül megváltoztat mindenkit, hiszen más lesz a gondolkodásmód, az értékrend, az időbeosztás, és legtöbbeknél az alak is. A temérdek teendő mellett pedig hajlamosak lehetünk mindezt elfelejteni, pedig előbb-utóbb ezekkel a démonokkal is meg kell küzdeni.

Halálozások

A szép gyermekarány mellett a halálozások száma 37 823 volt, ami a 2014-es adatokhoz viszonyítva különösen nagy mértékben, 15%-kal emelkedett.

A halálozások tekintetében különösen a februári növekedés volt kiugró, amikor 24%-kal többen haltak meg, mint az előző év azonos hónapjában. A jelentős halálozási többlet alakulásában a tetőző influenzajárvány és az előző év alacsony értéke is közrejátszott - állítja a a KSH.

Öt másodpercenként egy halálesetet? Igen!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben, így idén is, május 31-én tartotta a dohányzásmentes világnapot, amely során igyekeztek felhívni a figyelmet a dohánytermékek használatából eredő egészségügyi kockázatokra.

Az idei világnap alkalmából az egyik biztosítótársaság áttekintette a dohányzás kapcsán készült statisztikákat az elmúlt évekből, hogy segítsen rámutatni a probléma jelentőségére. Így derült fény arra, hogy az európai lakossági egészségfelmérés adatai szerint 2014-ben Magyarországon a lakosság 29%-a gyújtott rá rendszeresen.

Egy felmérés alapján az is kiderült, hogy 2012-ben az európai országokban átlagosan a lakosság 28%-a gyújtott rá rendszeresen. A legtöbben Görögországban dohányoztak, ahol a lakosság 40%-a volt érintett, őket Bulgária (36%) és Lettország (36%) követte. Magyarország a 32%-os eredménnyel a 6. helyen állt.

Fontos adat a természetes fogyás is. A halálozások száma ugyanis nagyobb mértékben emelkedett, mint a születéseké, így a természetes fogyás a tavalyi 11 684-gyel szemben 2015 első három hónapjában 15 809 főre nőtt.

Házasságkötések

Az első negyedévben 4 625 házasságkötést anyakönyveztek, ami 5,3%-kal, 231-gyel haladta meg a korábbi értéket. A frigyek száma mindhárom hónapban felülmúlta az egy évvel korábbit. A legnagyobb mértékű emelkedés januárban történt, amikor 12%-kal több házasságot regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. Arról sajnos nem mesélnek az adatok, hogy miért is olyan népszerűek a januári menyegzők. Mi persze már utánajártunk.

Forrás: Thinkstock

Korábban így írtunk a téli esküvőkről: "A hóesésben váltott csók, az elsuttogott szavak lehelet-nyoma vagy a didergősen egymáshoz simuló testek - van valami romantikus a zord téli időben, amelyet hiába is keresnénk a nyári melegben. Íme, néhány havas esküvői fotó, amely bizonyítja, milyen különleges hangulata tud lenni egy téli esküvőnek."

/1412/Havas20141230165051

A házasságkötések száma egy kivétellel mindegyik régióban emelkedett. A legnagyobb mértékű növekményt a Dél-Alföldön (27%), a kismértékű, 2,2%-os csökkenést pedig Észak-Magyarországon regisztrálták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.