Nem veszélytelen tisztasági betétet használni - Eláruljuk, miért!

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Terex -
nők intim egészség tisztasági betét intim betét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság hatalmas iparágat építettek a különböző tisztasági betétek és tamponok köré. A reklámok tele vannak különböző "csodatermékekkel" – de vajon tényleg annyira hasznosak, mint gondolnánk? 

Sok nő úgy tekint ezekre a termékekre, mint a fehérnemű kötelező tartozékaira, pedig ez koránt sincs így, sőt folytonos használatuk akár ártalmas is lehet. Tudnunk kell ugyanis, hogy a hüvely öntisztuló rendszer, és ez a természetes folyamat bizonyos mértékű váladékozással jár.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Terex

Sokan ilyenkor rögtön előveszik a tisztasági betétet, ami ugyanakkor számos problémát okozhat hosszú távon. Gondoljunk bele, hogy általuk valóságos „dunsztkötést” hozunk létre az intim tájékon, mivel a szűk, és műszálas ruhadarabokkal megakadályozzuk a légáteresztést. Ezzel fokozódik az öntisztulással járó váladékozás, sérülhet a hüvelyflóra, és különböző gombás fertőzések sora várhat ránk.

A tisztasági betétek főleg akkor bizonyulnak hasznosnak, ha egy fertőzés ideje alatt megnő a hüvelyváladék mennyisége, illetve a menstruáció utolsó egy-két napján. Általában kicsik, extrán vékonyak. Kialakításuk olyan, hogy csak kis mennyiségű, sűrűbb folyadékot tudnak elvezetni. Napi használatukat mindenképp kerüld el! Szükség esetén jól nézz körül a piacon, és egyéni igényeid, valamint tapasztalataid szerint válassz. Ha bőrirritációt, vagy bármi szokatlant tapasztalsz, azonnal keress fel egy szakembert!

A magyar nő úgy fizeti a vaginaadót, mint a katonatiszt

Tizenegy-két éves korunktól kezdve annyira az életünk részévé válnak a menzesszel kapcsolatos kiadások, hogy már észre sem vesszük, amikor a boltban bedobunk egy doboz tampont a kosárba, vagy éppen amikor a drogériában matekozunk azon, melyik betétet tudjuk olcsóbban megvenni valamilyen printmagazinból kivágott kuponnal. Aztán egy hónap múlva újra megyünk, és ha nem akarunk napokig vécépapírt tömködni a bugyinkba, akkor bizony perkálunk, úgy nagyjából 35-40 évig. (Mínusz a terhességgel töltött hónapok száma.) A vaginaadóról itt írtunk korábban.
Meztelen egészség – intim védelem, ha lekerül a fehérnemű, vagy ha fel sem húzodhttp://www.life.hu/drlife/20150204-intimvedelem-fehernemumentes-helyzetekre.htmlSzexi és kényelmes, állítják sokan, akik hódolnak a fehérnemű nélküli élet szabadságának, de talán nem gondolják végig, hogy a bugyi nem véletlenül került be a női ruhatárba.Dr. Life--A nyilvános WC-k rejtelmei - intimitás vagy szemezés a járókelőkkelhttp://www.life.hu/drlife/20150122-a-nyilvanos-wc-ek-titkai.htmlA legtöbb ember viszolyogva gondol a publikus illemhelyekre, csakis fertőzésforrást látnak benne, és ha tehetik, elkerülik. Dr. LifeThinkstockIntim terület ápolása várandós kismamáknál – Hogyan változik a pH-érték a női nemi szervben?http://www.life.hu/drlife/20141110-hogyan-valtozik-a-ph-ertek-a-noi-nemi-szervben-kismamaknal.htmlA terhesség idején az egész női szervezet változásokon esik át, és az intim területek egészséges egyensúlya is könnyen felborulhat. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy elkerüld a hüvelyi és húgyúti fertőzéseket. Dr. Life--Intim higiéniával a felfázás ellenhttp://www.life.hu/drlife/20141110-intim-terulet-kulonleges-apolasa.htmlA női nemi szervek különleges ápolást igényelnek, főleg akkor, ha hajlamos vagy a fertőzésekre. A baktériumokat viszont nem is olyan könnyű elkerülni: megmutatjuk, hogyan tarthatod távol őket hatékonyan!Dr. Life--Az intim mosakodók veszélyeihttp://www.life.hu/drlife/20130103-az-intim-mosakodoszerek-artalmasak-e-jobb-e-a-szappan-es.htmlA nők intim tájéka sem maradt ki az elmúlt évtizedek szépítkezési hadjárataiból: plasztikáztatunk, szőrtelenítünk, színezünk, illatosítunk. De ezzel nemcsak a természetes kinézetét, hanem nemi szervünk védekezőképességét is elveszíthetjük. A Life.hu szakértő segítségével járt utána a témának.Dr. LifeIntim tévhitek - öblíts, kincsem, ha orált akarszhttp://www.life.hu/drlife/20150219-intim-tevhitek-az-oralis-szexben.htmlJogos elvárás a partnerek részéről, hogy a szex legyen jó illatú. Persze ez lehet gusztus kérdése is, de alap az egészséges intimhigiénia. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.