Örök harc - Napi szintű fülpucolási minidrámák kisgyerekkel

betegség fül kisgyerek fülpiszkáló egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem lehet elég korán elkezdeni a személyes higiéniára szoktatást, vannak azonban kritikusok pontok, amelyeket a gyerekek szeretnek elsumákolni. Ilyen többek között a fültisztítás, ami gyakran az utolsó, így könnyen elfelejthető mozzanata a tisztálkodásnak. Hogy semmiképp ne maradjon ki, és a reggeli kapkodás se vonja el a figyelmet a fontosságáról, érdemes az esti fürdetéshez igazítani. És követni a szakértők tanácsait.

Az esti órákban a szülők általában a gyerekekkel töltik az idejüket, így kellő figyelmet tudnak fordítani arra, hogy a mosakodásból a hallószervek se maradjanak ki. Nem mindegy azonban, milyen technikával nyúlnak az érzékeny testrészhez. A vattapamaccsal ellátott fültisztító pálcikák felületére számtalan kórokozó kerülhet a gyártás és a csomagolás során – ezek a hallójáratba jutva zúgással, viszketéssel és fájdalommal, de akár lázzal járó állapotot is előidézhetnek.

Forrás: Thinkstock

Petrezselyem és vöröshagyma: leves helyett fülbe dugd!

Nem nyúlka-piszka: Avagy fülpiszkálás igen/nem című cikkünkben korábban utánajártunk annak, érdemes-e fülpiszkálót használnunk. Aztán összegyűjtöttünk olyan gyógynövényeket és praktikákat, amik akkor segítenek, ha már megtörtént a baj.

Továbbá megkerestük a témában a Life.hu természetgyógyász szakértőjét, Benke Ritát is, aki szintén nem tanácsolta a fülpiszkáló használatát, ugyanis azzal nem tisztítunk, hanem egyszerűen csak benyomkodunk. "A pálcikától olyan dugó alakulhat ki odabent, amely előbb-utóbb már a hangot is kevésbé engedi át. Ez diszkomfortérzetet okozhat, olyannyira, hogy egyesek teljesen befordulhatnak. Nem is beszélve a hallásvesztéssel járó félelemről."

A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy a kézzel szabadon elérhető területeket a törülköző sarkával töröljük szárazra, és gyerekeinket is erre tanítsuk – mélyebb tisztogatásra normál esetben a fül öntisztító mechanizmusa miatt nincs is szükség.

„Ha az öntisztuló mechanizmus nem működik kellő hatékonysággal, a fülzsír megtapad a hallójáratban, és idővel eltömíti. Hatékony segítség lehet a patikákban is kapható gyógynövény-kivonatos (például kövirózsát, kamillát, erdei mályvát, aloe verát tartalmazó) fülcseppek és spray-k használata. Ezek a készítmények azon túl, hogy megszüntetik a fülzsír kitapadását, nyugtatják a felpuhult hallójárat felületi hámrétegét, azaz megelőzhető velük egy komolyabb hallójárat-gyulladás kialakulása” – mondta dr. Garay Zsolt fül-orr-gégész.

„A helyes fültisztítás gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt fontos, mert még a szakrendelőkben is nehézséget okozhat az eltömődés szakszerű eltávolítása úgy, hogy ne okozzunk hámsérülést a beavatkozás alatt.”

Forrás: Thinkstock

Mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

Ha a gyerekek füle túl száraz, vagy a fülzsír beszáradt, paraffinolajos vagy olívaolajos cseppentés javasolt.

„Az olaj védőréteggel vonja be a hallójáratot, lepergeti a medence, uszoda, tenger vizét. Az esetleges fülzsírt diszpergálja (apró, pontszerű részekre bontja szét), így nem jöhet létre eltömődés, a fülcsepp nem engedi, hogy a hallójárat kiszáradjon, berepedezzen. Ezek a készítmények hajmosás vagy strandolás után is hasznosak lehetnek, mert segítségükkel elkerülhető a hallójárat felázása” – tette hozzá a szakorvos.

A dugulás és a gyulladások kialakulásának megelőzésében és a kezdeti tünetek kezelésében is hatékony termékek már speciális, gyermekeknek készített változatban is elérhetők.

A szakértő azt is hangsúlyozta: amennyiben a panaszok néhány napon belül nem enyhülnek vagy szűnnek meg, mindenképp szakorvoshoz kell fordulni, aki a probléma diagnosztizálása után előírja a megfelelő gyógymódot.

Halláskárosító életmód, amitől rohamosan romlik a füled

Nem csak a fülhallgatókon keresztül a hallójáratainkba ömlő zajok károsíthatják a hallásunkat. Akkor is óriási veszélynek vagyunk kitéve, ha sokáig egy hangos helyen, koncerten, esetleg fesztiválon vagyunk. Legutóbb épp a szépséges énekesnő, Dukai Regina szenvedett részleges halláskárosodást így, amikor is egyik bulija során huzamosabb ideig ki volt téve az üvöltő zenének. Tudd meg, hogyan nyerte vissza a hallását!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.