Menstruáció vs. szunyálás? A ciklusunktól is függ az alvászavarunk

Forrás: Thinkstock -
alvászavar menopauza ciklus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A változókorba lépő nőknél a hormonváltozások miatt nagyobb az alvászavarok jelentkezésének esélye a hónap bizonyos napjain. Ez derül ki egy friss kutatásból.

A szakértők 20 olyan hölgyet vettek górcső alá, akik a menopauza legkorábbi szakaszában, tehát a perimenopauzában jártak. Közülük 11-nél jelentkezett hetente legalább három alkalommal alvászavar minimum egy hónapon keresztül - írja a ScienceDaily.

Forrás: Thinkstock

Az eredmények alapján gyakoribb volt a probléma a menstruációt megelőző napokban - olvasható a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szakfolyóirat június 16-i számában.

A vérzést megelőző napokon magasabb volt az érintettek progeszteronszintje - tették hozzá a szakemberek.

"Az elektromos agyi aktivitás mérése kimutatta, hogy a progeszteron nevű hormon befolyásolja az alvást, még a kései termékeny életszakaszban is" - magyarázta Fiona Baker, a kaliforniai Egészségtudományi Intézet és a dél-afrikai Witwatersrandi Egyetem munkatársa a sajtóközleményben.

"A menstruációs ciklus miatti hormonváltozások egyetlen puzzle-darabként jelentenek a középkorú nők alvásminőségének összképében. Ez a kutatás segít átlátni az alvászavarok mögött meghúzódó folyamatokat, illetve hozzájárul a hatékonyabb tünetkezelési stratégiák kifejlesztéséhez" - összegezte Baker.

A magyar nők nem foglalkoznak a változókorral...

A tévhitekkel ellentétben a menopauza nemcsak kellemetlen tüneteket okoz, de bizonyos esetekben kapcsolatba hozható súlyos egészségügyi problémákkal is. Ma Magyarországon közel egymillió, 48–58 év közötti nő él, akik koruknál fogva érintettek, de sajnos többségük nem fordul orvoshoz. Erről itt írtunk korábban.
A szerek szépen lassan felfalnak - a probléma vagy a fless miatt csinálod? http://www.life.hu/drlife/20150625-drog-kabitoszer-vilagnap.htmlSlukkok a lassuláshoz, egy tabletta a bepörgéshez, pár csík a bulizáshoz. Ezek a garantált bezuhanás biztos receptjének összetevői. Magyarországon évről évre egyre fiatalabbak próbálnak ki valamilyen tudatmódosító szert. A drogellenes világnap alkalmából a Life.hu megkérdezte dr. Zacher Gábort az éppen aktuális drog-„trendekről” is.Dr. Life--Te is a véleményekből "táplálkozol"? Így sosem leszel magabiztos!http://www.life.hu/drlife/20150624-magabiztossag-onbizalom-arnyek-onbizalomhiany.htmlAz önbizalom fontos, központi része az életünknek, azonban rengeteg dolog befolyásolhatja. A pszichológus szerint bármikor felépíthető, és léteznek módok az önbizalom-hiányos állapot kezelésére, pozitív kimenetelére, azonban rossz esetben mérhetetlen exhibicionizmusba fulladhat...Dr. Life--Az önbizalomhiány miatt szelfizünk?http://www.life.hu/drlife/20150625-a-szelfizes-mentalis-problema-pszichiaterek-szerint.htmlAz amerikai pszichiáterek szövetsége megerősítette azt, amit már sokan gyanítottak: a szelfizés mentális betegség.Dr. LifeThinkstockFogyókúra miatt kapott szívrohamot egy lányhttp://www.life.hu/drlife/20150625-fogyokura-miatt-szivrohamot-kapott-egy-lany.htmlNagyon veszélyes fogyókúrába kezdett egy lány, aminek hamarosan súlyos következménye lett.Dr. LifeThinkstockNővé operáltatja szerelmét az arab milliárdoshttp://www.life.hu/drlife/20150625-tiffany-rose-davies-transznemu-szepsegkiralynot-nove-operaltatja-arab-milliardos-szerelme.htmlHamarosan férjhez megy az a 23 éves transznemű szépségkirálynő, Tiffany-Rose Davies, akinek nővé válására már így is rengeteget költött szerelme, egy arab milliárdos ingatlanfejlesztő. Dr. Life--5 eset, ami a túlzott stresszelésből fakadhttp://www.life.hu/drlife/20150624-stressz-hajhullas-koromragas.htmlFolyamatosan hullik a hajad, rágod a körmöd és táncolnak a talpaid? Ez csak egyet jelenthet: túl sok stressz ér téged! Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.