Kenegetés előtt ezt kell csekkolni a naptejek címkéjén

Forrás: Thinkstock -
napozás címke naptej nyaralás napozószer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt a nyár, egyre több időt töltünk a napon, ám egy a JAMA Dermatology című lapban közzétett kutatás szerint az amerikaiak többsége nincs tisztában a naptejeken található információk jelentésével, és nem tudja mit jelent a fényvédő faktorszám, vagy éppen az UV-A és UV-B elleni védelem.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatala még 2011-ben kötelezővé tette a naptejeken az UV-A és UV-B sugárzás ellen védelem mértékének feltüntetését, ami azért is jelentős, mert a kétféle ultraviola sugárzásnak eltérő hatása van:

míg az UV-A sugarak a bőr öregedését okozzák, addig az UV-B sugárzás a leégésért felelős, ugyanakkor a rák szempontjából mindkét féle sugárzás egyaránt veszélyes.

Forrás: Thinkstock

Dr. Roopal Kundu, a chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Iskolájának szakembere és csapata arra volt kíváncsi, mit értenek ezekből a jelzésekből az átlag napozók, ezért 114 olyan pácienst kísértek figyelemmel, akik megfordultak valamilyen bőrgyógyászati klinikán - tájékoztat a Science Daily.

A vizsgált alanyok 93 százaléka vásárolt naptejet 2013-ban, és amikor megkérdezték tőlük, miért, 75 százalék azt felelte, hogy a leégés ellen, kétharmaduk pedig azt, hogy a bőrrák ellen. A naptej kiválasztásakor a három fő szempont az volt, hogy minél magasabb fényvédő faktora legyen a krémnek, érzékeny bőrre is megfelelő legyen, továbbá legyen víz- és izzadságálló.

Ugyanakkor kiderült, hogy csupán a megkérdezettek 43 százaléka volt tisztában azzal, pontosan mit jelöl a faktorszám, és kevesen tudtak arra is válaszolni, hogy egy adott krémről honnan lehet tudni, mennyire véd meg a bőrrák, a napégés vagy éppen a bőr idő előtti öregedése ellen.

Még a nyár előtt át kell nézni az anyajegyeinket

A bőrünkön megjelenő elváltozásokat feltétlenül bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni, hiszen korai felismerés esetén akár a rosszindulatú bőrdaganatok is kezelhetők. A témáról itt írtunk korábban.
Forrás: Thinkstock

A bőrgyógyászokat nem lepte meg az a tény, hogy az emberek ennyire tudatlanok, ezért dr. Katy Burris szakember összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

1.)

Először is a faktorszám azt jelzi, mennyivel több ideig tartózkodhatunk a napon leégés nélkül ahhoz képest, mintha be sem lennénk kenve. Ha például alapból 10 perc alatt leégünk, akkor egy 30-as faktorszámú naptejjel ez az időtartam a harmincszorosára, azaz 300 percre nő.

Általában az embereknek a 30-as faktorszám elég, de aki nagyon világos bőrű, vagy extrán érzékeny a napra, annak érdemes magasabb faktorszámú napkrémet választani.

2.)

A vízállóság azt jelzi, hogy a naptej fényvédő hatása negyven percnyi vízben tartózkodás után is megmarad, a "rendkívül vízálló" termékek esetében ez az időtartam már 80 perc. Természetesen fontos, hogy ne azonnal menjünk vízbe, ahogy bekentünk magunkat, hagyjunk időt a krémnek felszívódni a bőrünkben.

3.)

Ezen kívül néha azt is feltűntetik a flakonon, hogy fizikai vagy kémiai fényvédőt tartalmaz-e a naptej. A különbség csupán annyi, hogy míg előbbi visszaveri az UV-fényt, utóbbi elnyeli azt, majd az így keletkezett energiát hő formájában adja le, ezzel csökkenti a bőrt érő UV-sugárzás hatását.

Ilyen spermára van szükséged a teherbeeséshezhttp://www.life.hu/drlife/20150619-az-ondo-elsokent-tavozo-resze-nagyobb-esellyel-termekenyiti-meg-a-not.htmlEgy friss kutatás szerint az ondó elsőként távozó része nagyobb eséllyel termékenyíti meg a nőt, mivel az abban lévő hímivarsejtek aktívabbak, és jobb minőségű DNS-t tartalmaznak a később érkezőknél.Dr. LifeThinkstockEzzel az új eszközzel rettentenek el mindenkit a szolihasználattólhttp://www.life.hu/drlife/20150620-sokkolo-kepekkel-harcolhatunk-a-szolariumok-ellen.htmlLeginkább a sokkoló, bőrrákos embereket ábrázoló képek tartják vissza a fiatal nőket attól, hogy szoláriumba járjanak, míg a szöveges figyelmeztetések nem igazán hatnak rájuk - derül ki egy friss kutatásából.Dr. Life--Kézfogás egy dögös idegennel? Lehet, hogy már az érintése megölhttp://www.life.hu/drlife/20150521-milyen-bacik-vannak-a-kezunkon-ezert-kiemelten-fontos-a-kezmosas.htmlGondold végig, mennyi mindent érintesz meg, ameddig reggel beérsz dolgozni! Kulccsal zárod az ajtót, majd megnyomod a lifthívót. Ujjaddal megérinted az F betűt, majd a kapunyitóval is bíbelődsz. Megragadod a kapaszkodót a villamoson, a metróban pedig megkapaszkodsz a mozgólépcső korlátjában. Vagy épp tankolsz a kocsidba. Aztán pénzt veszel elő a pékségben, és ha nem figyelsz, mindent átviszel a laptopod billentyűire is.Dr. LifeThinkstockSebkezelési kisokos nyári karcolásokhoz, zúzódásokhozhttp://www.life.hu/drlife/20150618-ezek-a-leggyakoribb-serulesek-es-a-magyar-sebkezelesi-szokasok-hazanban.htmlSokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi vagyunk-e az egyetlenek, akik képesek akárhányszor megégetni magunkat a sütőből kivett tepsivel. Vagy elvágni a kezünket egy szimpla papírdarabbal. Az ember lánya persze nem futhat állandóan az orvoshoz, pedig a kisebb sérülések is igen kellemetlenek lehetnek, ráadásul lassabban is gyógyulnak, mint gondolnánk. Fontos tudni, hogy a helyes sebkezelés még a legkisebb sebek esetében is elengedhetetlen.Dr. LifeThinkstockA nőknek nyáron sem könnyebb az életük, sőthttp://www.life.hu/drlife/20150616-nyari-noi-nyavalyak-hugyuti-es-huvelyi-fertozes-sav-bazis-egyensuly.htmlNyáron nemcsak a tökéletes bikinialak iránti perverz vágyakozás nyomása nehezedik ránk, de az összeérő combok drámája is terítéken van, és akkor még a szőrtelenítésparát nem is említettük. Vagy hogy a sminkünk is nap mint nap a nyakunkba folyik. A legkellemetlenebb helyeken támadó, nyárimádó intimbacik pedig csak tovább fokozzák a reménytelenséget.Dr. LifeThinkstockCsoda történt! Lefagyasztott petefészekből született egészséges kisfiúhttp://www.life.hu/drlife/20150612-gyermekkorban-lefagyasztott-petefeszekbol-szuletett-egeszseges-fiucsecsemo.htmlBelgiumban egy nő a világon elsőként adott életet egy babának úgy, hogy olyan transzplantált petefészekszövetet használtak fel az orvosok, amelyet még az anya gyermekkorában fagyasztottak le. De hogyan lehetséges mindez?Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.