Vigyázat! A napozás ízületi gyulladást okozhat?

Forrás: AFP -
izület Nap egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakértők szerint összefüggés mutatható ki a napciklus és az ízületi gyulladás között, és ez a kapcsolat több mint puszta véletlen.

Az új kutatás szerint a 11 éves napciklus alatt kialakuló fokozott geomágneses aktivitás egybeesik a reumatoid arthritisz (RA) és az óriássejtes arteritisz (GCA) nevű keringési zavar új eseteinek megjelenésével. Bár a tanulmány szerzői nem állítják, hogy ok-okozati összefüggésről lenne szó, úgy vélik, hogy a geomágneses aktivitás csökkentheti az immunrendszer működését serkentő melatonin termelését.

A kutatás vezetője, Dr. Simon Wing, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa szerint a kapcsolat feltárása preventív intézkedésekhez vezethet a jövőben, például a betegségekre hajlamos személyeket alacsonyabb geomágneses aktivitású területekre lehet átköltöztetni.

Forrás: AFP

A kutatóknak először az tűnt fel, hogy a rochesteri Mayo Klinika adatai arra utaltak, hogy az RA és GCA esetek egy körülbelül 10 éves ciklust követnek. Dr. Wing elmondta, azért keltette fel az érdeklődését a jelenség, mert a természetben csak kevés dolog követ 10-11 éves periodicitást, és ezek közé tartozik a napciklus is.

A BMJ Open szakfolyóiratban közzétett kutatásuk aztán kimutatta, hogy az RA és GCA esetek megnövekedett előfordulása összefüggésben áll a Nap geomágneses aktivitásának ciklusával. A kutatók a betegségek és a geomágneses aktivitás, valamint az extrém ultraibolya sugárzás közötti összefüggését több mint öt évtized adatai alapján elemezték. Dr. Eric Matteson, a Mayo Klinika reumatológiai osztályának vezetője, és a tanulmány társszerzője azt is hozzátette, hogy az eredmények több mint véletlenszerű összefüggést mutattak, ráadásul azokkal a korábbi kutatásokkal is egybecsengenek, amelyek a reumatoid arthritiszes esetek földrajzi eloszlásáról készültek az Egyesült Államokban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.