Így fest Ábel Anita a vécén ülve

Forrás: acg -
betegség Hajós András fotósorozat Simon Kornél IBD Ábel Anita vécé Szente Vajk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ritkán készülnek olyan képek hírességekről, amelyeken a vécén ülnek. Ábel Anita, Hajós András, Simon Kornél és Szente Vajk most mégis bevállalták a szokatlan beállítást.

A sztárok azért vállalkoztak a különleges fotósorozatra, hogy felhívják a figyelmet a Magyarországon mintegy 45 ezer embert érintő gyulladásos bélbetegségre, az IBD-re.

Forrás: acg

„Azért éreztem fontosnak, hogy a kampány mellé álljak, mert szeretném, ha többé nem tabuként és főleg nem szégyenkezve beszélnénk erről a betegségről. Ismert emberként kötelességemnek érzem, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy ez a probléma sokkal többeket érint, mint azt gondolnánk és talán az, hogy erről beszélünk, falakat dönt le az emberek gondolkodásmódjában" – mondta el Ábel Anita.

Forrás: acg

Milyen betegség az IBD?

Az IBD egy angol betűszó, mely két gyógyíthatatlan betegséget takar, a fekélyes vastagbélgyulladást- (Colitis Ulcreosát) és az úgynevezett Crohn-betegséget, mely a tápcsatorna teljes szakaszán jelentkező, sokszor kifekélyesedő gyulladásos betegség) Ezek a bélbetegségek világszerte 2,5-3 millió, Magyarországon pedig 45 ezer embert érintenek. A betegek nagy része a fiatal, aktív, munkaképes népességből kerül ki, de egyre gyakrabban figyelhető meg az IBD megjelenése már gyermekkorban is – jelenleg az esetek mintegy 15 százalékában. Az érintettek állandó gondozásra szorulnak, panaszmentes és panaszos időszakok váltják egymást, egy-egy nehezebb periódusban pedig a betegek életvitele jelentősen megváltozik. Az IBD-re jellemző az erős hasmenés, ami a mindennapokra is komoly hatással van, toalett-függővé teszi a betegeket, ráadásul emellett az emésztőszerven kívül is megjelenhet a betegség, komoly egyéb tüneteket okozva. Ez a toalett-függőség odáig is fajulhat, hogy az átlagoshoz képest egy nap húszszor többet járnak vécére a betegek.

Ezekre a rendkívül kellemetlen bélbetegségekre és az érintettekre – akiknek az orvosi segítségen kívül szükségük van a közvetlen környezetük és a társadalom megértésére és támogatására is – szeretnék felhívni a figyelmet a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete által felkért hírességek is, akikről szokatlan helyen, a vécén ülve készült fotósorozat, melyben a betegség érintettjei is szerepelnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.