Túlsúlyos vagyok, de vékonynak látom magam. Probléma?

Forrás: Thinkstock -
étkezési zavar vékony kutatás angol túlsúly
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meglepő eredmény derült ki a Cancer Research UK kutatásából! A súlyproblémákkal küszködő kamaszok közül sokan úgy vélik, hogy az alkatuk teljesen normális – a kutatás részletei a napokban jelentek meg az International Journal of Obesity folyóiratban.

Brit szakértők górcső alá vették 5000, 13-15 év közötti, egyesült királyságbeli tinédzser adatait. A megkérdezetteknek először el kellett mondaniuk a testsúlyukat, valamint elárulniuk, hogy soknak, kevésnek vagy ideálisnak találják-e azt a számot, ahol a mérlegük nyelve megáll.

Forrás: Thinkstock

A résztvevők 73%-ának normális súlya volt, ötödük tartozott a túlsúlyosak közé, 7%-uk pedig az elhízottak táborát gyarapította. Az utóbbi csoport tagjainak kétötöde úgy nyilatkozott, hogy nagyjából jónak tartja a testtömegét, sőt: 0,4 százalékuk túl könnyűnek vélte magát. A normális súlyúak több mint négyötöde helyesen sorolta be magát, 7%-uk viszont a túl nehéz, tizedük pedig a túl könnyű kategóriára voksolt.

A lányok nagyobb eséllyel azonosították magukat a túl nehezekkel, mint a fiúk.

Duci ország vagyunk?

Egy reprezentatív vizsgálat - amely keretében ezer felnőtt lakos adatait elemezték - azt mutatta, hogy az életkorral nő a magyar túlsúlyosak és az elhízottak aránya. A hajmeresztő eredményekről ITT írtunk.

Egyik szemük sír, a másik nevet

A súlytöbblet 10 rákfajta kockázatát növeli, beleértve a mell- és a vastagbélrákot is – tették hozzá a szervezet munkatársai. „Az eredmények egyúttal adnak okot ünneplésre és aggodalomra. A magukat túlsúlyosnak gondoló fiataloknál elkeserítő étkezési zavarok alakulhatnak ki, így örülünk annak, hogy a normális súlyú tinik többségének reális a testképe” – magyarázta Jane Wardle, a University College London munkatársa.

Tudtad?

Egy kutatás kiderítette, hogy a túlsúlyos anyák gyermekei miért híznak el nagyobb eséllyel maguk is. Bebizonyosodott, hogy az elhízott kismamák utódai már az anyaméhben zsírfelesleg felhalmozására „programozódnak"...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.