A marihuána mégsem nyit kaput a keménydrogok felé

Forrás: Thinkstock -
drog tinédzser marihuána kábítószer-fogyasztás kábítószer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számos szakember azért ellenzi a marihuána legalizációját, mert egyes vélemények kaput jelenthet a keményebb drogok felé, különösen a fiatal körében. A New York University Langone Medical Center friss kutatása szerint ez azonban nem így van.

Kiderült ugyanis, hogy azok a tinédzserek, akik marihuánát szívnak, bizonyos okok miatt nyúlnak a szerhez, és ezek az okok azok, amelyek a későbbiekben a heroin vagy a kokain irányába sodorják őket, nem pedig maga a marihuánafogyasztás ténye. Mint kiderült, ezek a fiatalok jobbára unatkoznak, különleges élményeket keresnek, szívesen vállalnak kockázatot, és ez az, ami bizonyos körülmények között hajlamosíthatja őket a kemények drogok használatára is.

Forrás: Thinkstock

Azok a marihuána-fogyasztó tinik, akik unatkoznak, általában a kokaint is szívesen kipróbálják rekreációs céllal, míg a világ megértésére törekvő fiatalok inkább a varázsgombákat és más hallucinogéneket tesztelik. Ez a fajta habitus az, ami kaput nyit a drogok felé, nem maga a fű – olvashatjuk az American Journal of Drug and Alcohol Abuse című szaklapban publikált kutatásban.

„Maga a marihuána-fogyasztás nem hajlamosít a jelek szerint egyetlen fiatalt sem arra, hogy más drogokat is kipróbáljanak, illetve azokra rászokjanak. Igen, valóban, a többség először szív füvet, minthogy kokainozna, de nem a marihuána, hanem a habitus és a körülmények találkozása az, ami valószínűbbé teszi, hogy egy fiatal a marihuána mellett más drogot is magához vesz” – vélekedik a kutatást vezető Joseph Palamar segédprofesszor.

Döbbenet! Magzatokkal és azok szerveivel kereskedett egy orvosnőhttp://www.life.hu/drlife/20150717-magzatokkal-es-azok-szerveivel-kereskedett-egy-orvosno-amerikaban-lebukott.htmlBeépített emberek buktatták le az amerikai orvosnőt, aki a terhességmegszakítások után maradt magzatokkal, illetve a születéskor elhalálozott csecsemők belső szerveivel kereskedett. Dr. LifeOrigoA hároméves kisfiú mindent megeszik, ami a keze ügyébe akadhttp://www.life.hu/drlife/20150716-ollie-cummings-haromeves-kisfiu-mindent-megeszik-ami-a-keze-ugyebe-akad.htmlOllie Cummings még csak három éves, de már 30 kiló. Egy beteség miatt állandó éhségérzet kínozza.Dr. LifeOrigoMiért eszünk többet, ha alkoholt iszunk?http://www.life.hu/drlife/20150711-miert-eszunk-tobbet-ha-alkoholt-iszunk.htmlCsaládi vagy baráti összejövetelek során szinte észrevétlenül fogynak a hamburgerek, szendvicsek, és egyéb kalóriadús ételek, főleg, ha mellé bőségesen el vagyunk látva alkoholtartalmú italokkal is. Tudósok nemrégiben annak jártak utána, miért van az, hogy az alkohol hatására többet eszik az ember, és meglepő eredményre jutottak.Dr. LifeTudósok vitatják, hogy egybillió szagot lennénk képesek megkülönböztetnihttp://www.life.hu/drlife/20150711-tudosok-vitatjak-hogy-egybillio-szagot-lennenk-kepesek-megkulonboztetni.htmlAz Arizonai Egyetem kutatói vitatják azt az állítást, miszerint az emberi orr legalább egybillió szagot képes lenne megkülönböztetni, a legutóbbi vizsgálatok ugyanis nem támasztják alá ezt az elméletet.Dr. LifeElbutulunk az okostelefonoktól?http://www.life.hu/drlife/20150711-elbutulunk-az-okostelefonoktol.htmlPszichológusok okostelefont adtak ajándékba a diákoknak abból a célból, hogy használják a készüléket tanulásra. Az érintettek azonban főleg facebookoztak és zenét hallgattak rajta. Egy év múlva minden második bevallotta közülük, hogy a mobil elvonta a figyelmüket.Dr. LifeIsmét felütötte a fejét az ebola Libériábanhttp://www.life.hu/drlife/20150703-ismet-felutotte-a-fejet-az-ebola-liberiaban.htmlLibériában csütörtökön már egy harmadik embernél is kimutatták, hogy ebolával fertőzött. Mindezt két hónappal azután, hogy az országot az Egészségügyi Világszervezet ebolamentesnek nyilvánította - írja az MTI.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.