"Hőgutát kapok ebben a melegben!" - De mi is az igazából?

hőguta kánikula
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elviselhetetlen hőség nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. Eláruljuk, hogy ismerheted fel a hőguta tüneteit. 

Nagyon könnyű hőgutát kapni a kánikulában, szabadtéren végzett fizikai munkától vagy sportolástól. Ilyenkor a test annyira felmelegszik, hogy károsodik a hőszabályzó központ, illetve a sejtek. Akár életveszélyes helyzet is kialakulhat. A test nem tudja leadni a hőt a felborult szabályzás miatt, és túlmelegszik.

Ne tedd!

Ne hordj szoros, zárt ruhákat melegben, mert ezek akadályozzák a hőleadást. Semmiképp ne sportolj a hőségriadó idején szabadtéren. Ha tudod, kerüld a párás levegőjű helyeket is!

Mik a hőguta tünetei?

Ha felforrósodott bőrt, gyors pulzust, szédülést, hányingert, fejfájást, légszomjat, görcsöket tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz! Hűtsd le a testedet, fontos, hogy gyorsan intézkedj!

Ha eszméletlen hőgutás betegre találsz rá, fektesd le árnyékban, tegyél rá hideg borogatást, és hívj segítséget! Első lépésként azonban mindig távolítsd el a forró helyről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.