Mitől lesznek a szarkalábak?

Forrás: AFP/SPL -
szarkaláb kor arc szem ránc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Japán holttestekből vett szövetminták segítségével kutatók kimutatták, hogy miért jelentkezik több ránc a szem és a száj körül, mint az arc más részein.

A Kagoshima Egyetem munkatársai Yuichi Tamatsu vezetésével azt találták, hogy az arc ráncai ott a legmélyebbek, ahol a faggyúmirigyek kevésbé koncentráltan fordulnak elő.

A Clinical Anatomy című lapban közzétett kutatás során a szakemberek 58 japán holttesttől vett bőrminta segítségével hasonlították össze a ráncok mélységét, a mirigyek sűrűségét, illetve a bőr sűrűségét a homlokon, valamint a szemkörnyéki területeken, és arra a következtetésre jutottak, hogy minél több faggyúmirigy található egy adott bőrterületen, annál halványabbak lesznek az ott található ráncok. Mivel a szem külső sarkában ebből a mirigyből kevés található, ezért olyan gyakori a szarkaláb megjelenése idősebb korban, míg a homlok ráncai kevésbé láthatóak és feltűnőek.

Forrás: AFP/SPL

A szakemberek abban bíznak, felfedezésükkel segíthetnek a ránctalanító krémek készítőinek a minél hatékonyabb termékek előállításában, bár elismerték, hogy vizsgálatuk csupán egyfajta bőrtípusra, a japánra terjedt ki, így egyelőre nem tudni, vajon a világosabb vagy sötétebb bőrnél ugyanez az összefüggés lenne-e kimutatható.

Dr. Nitin Chauhan, a Toronto Egyetem plasztikai sebésze hozzátette, hogy a bőr anyagcseréje szempontjából a legfontosabb a megfelelő hidratálás, emellett a napvédelem, az egészséges étrend, a testmozgás és a megfelelő mennyiségű alvás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.