4 tipp, hogy fülfájás nélkül teljen el a nyár

Forrás: Thinkstock -
medence víz fülfájás Nyár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A strandolás nem csupán móka és kacagás. Egy ilyen alkalommal a fülbe számos módon kerülhetnek kórokozók, amelyek legrosszabb esetben lázzal járó gyulladást is okozhatnak. Aggodalomra azonban semmi ok: Dr. Garay Zsolt fül-orr-gégész szakorvos elmondja, hogyan ússzuk meg a nyaralást fülfájás nélkül!

1. Alattomos mikrosérülések

Strandolás során könnyen kórokozók juthatnak a fülbe, ami egészséges fül esetében nem okoz gondot, ám ha a hallójáratban mikrosérülések találhatók, az kaput nyithat a baktériumok számára, és komoly fájdalommal, váladékozással járó gyulladás alakulhat ki. „Észrevehetetlen hámsérüléseket okozhat a helytelenül használt fültisztító pálcika, vagy a füldugó behelyezését-kivételét kísérő dörzsölő mozdulat. Ilyen helyzetekben érdemes körültekintőbbnek lennünk” – javasolta Dr. Garay Zsolt.

Forrás: Thinkstock

2. Óvjuk a víztől

A helyes fültisztítás mellett strandolás előtt ajánlott illóolajos – például oliva-, teafa-, kamilla-, eukaliptusz-, citrom- és levendulaolajos – cseppentést alkalmazni. Ezek védőréteget képzenek a fülben, ami megakadályozza a víz, a homok, az iszap vagy akár a kisebb bogarak hallójáratban rekedését.

3. Természetes közeg

A nyári hűsítő fürdések célpontjainak érdemes tavakat, tengereket választani, ugyanis a strandok medencéinek magas a klórtartalmuk; emiatt kiszáradhat a hallójárat hámja, ami ha berepedezik jó táptalajt nyújthat a máshonnan bekerülő kórokozók elszaporodásához.

4. Ne csobbanj akkorát!

A dobhártya érzékeny felületét nem csak a fültisztító pálcika, de akár egy magasról történő vízbeugrás is könnyen átszakíthatja. A hallószerv sérülése komoly halláscsökkenést is eredményezhet. Ilyenkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.