Az elektromos cigaretta ugyanúgy függőséget okozhat

Forrás: AFP/Leon Neal -
elektromos függőség cigaretta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az „e-cigiről” sokan állítják, hogy segít a hagyományos változatról történő leszokásban. A Chemical Research in Toxicology című szaklapban megjelent eredmények szerint azonban ugyanúgy függőséget okozhat.

Bár az elektromos cigaretta nem tartalmaz dohányt, olyan folyadékot hevít, amely nikotint, ízesítőt és más kemikáliákat tartalmaz. Nem minden nikotin egyforma azonban, és a hatásbeli különbséget eddig még senki sem vizsgálta meg.

A három fajta nikotin közül a tudósok szerint a „szabad bázisú” a legveszélyesebb – az egyetlen, ami felszívódik a szervezetben. Najat Saliba és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy az e-cigarettában milyen van.

Forrás: AFP/Leon Neal

A szakértők az eszközökbe szánt folyadék górcső alá vételével arra jutottak, hogy javarészt a leginkább függőséget okozó típusról van szó, ráadásul a valós nikotintartalom nem mindig esik egybe a csomagoláson feltüntetettel.

Ebből következik, hogy az elektromos cigaretta a ugyanúgy függőséget okozhat – vonták le a következtetést a szerzők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.