Országos kampány indul az energiaitalok túlzott fogyasztása ellen

Forrás: Thinkstock -
kampány étrend-kiegészítő energiaital
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több hivatal és intézet összefogásával indul országos kampány annak érdekében, hogy az emberek egészségtudatos fogyasztóvá váljanak. 

A több mint 618 millió forint összköltségvetésű projektben kiemelten kezelik az étrend-kiegészítők, az energiaitalok, a diétás étrendhez illeszkedő "mentes" jelöléssel ellátott élelmiszerek fogyasztását, valamint a kozmetikumok és a víztisztító kisberendezések használatát – írja az MTI.

Forrás: Thinkstock

Paller Judit országos tisztifőorvos a fiatalokat különösen érintő problémáról: az étrend-kiegészítők és az energiaitalok veszélyeiről beszélt a sajtótájékoztatón.

„Az étrend-kiegészítők a normál étrend kiegészítésére szolgálnak, nem minősülnek gyógyszernek, ezért csupán egy nyilvántartási eljárás szükséges a piacra jutásukhoz. Vagyis a hivatal csupán utólag vizsgálhatja ezeket a termékeket” - ismertette Paller Judit.

„Az energiaital nem más, mint koffeint tartalmazó cukrozott üdítőital” - mondta. Egyébként 2011 óta figyelik az energiaital fogyasztásával összefüggő rosszulléteket a mentők, a kórházak és a közoktatási intézmények segítségével gyűjtik az adatokat, azóta 376 ilyen jellegű bejelentést kaptak, az azokban érintettek kétharmada 18 évesnél fiatalabb fiú volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.