Nyári fertőzések – így védekezz ellenük!

Forrás: Thinkstock -
strand biztonságos nyaralás vízpart fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A forró nyári napok legjobb kikapcsolódása, ha víz közelében tölthetjük el a meleg órákat. Azonban a pihenésnek is lehetnek árnyoldalai, amelyek minden vízparti környezetben vagy éppen a strand menüiben is megtalálhatóak. Fogadd meg tanácsainkat, hogy nyaralásodat ne árnyékolják be a különböző fertőzések!

Nincs strand papucs nélkül

Nyáron sokkal jobban terjednek a fertőzések. Ennek az egyik oka, hogy ekkor több közösségi helyre járunk, ahol a baktériumok jobban tudnak szaporodni a párás, meleg környezetben. A strand medencéjének használata előtt és után érdemes alaposan lezuhanyozni, hiszen a fürdőzők testnyílásaiból, bőréről különböző kórokozók juthatnak a klóros vízbe. A strand kövén mezítláb sétálgatni szintén nem higiénikus a gombás fertőzések miatt.

Forrás: Thinkstock

Intim problémák

Felmérések szerint a hüvelygomba a nők 75 százalékának életük során legalább egyszer, 50 százalékuknak kétszer, további 5 százalékuknak pedig többször is visszatérő problémát jelent – főleg nyáron. A gombák szaporodásának egyik alapfeltétele a meleg, nedves környezet, ezért minden nyilvános helyen történt fürdőzés után érdemes intim törlőkendővel áttörölni vagy megmosni a testhajlatokat, hogy később ne legyen belőle probléma.

A herpesz sem kímél

Tudtad, hogy a herpeszvírust az erős napsugárzás is aktivizálhatja akár strandon, akár tengerparton pihensz? Hogy megelőzd a viszketéssel és vörös hólyagokkal járó kellemetlenséget, érdemes magas faktorú fényvédőt használnod, vagy a tűző napot kerülnöd.

Nyári kajakörkép

Az E.coli nevű kórokozó sokak számára ismerős lehet, hiszen többen testközelből is megtapasztalhatták negatív hatásait, ha például mosatlan zöldségeket, tejterméket fogyasztottak, vagy darált húst ettek. A felsoroltak mellett a tenger gyümölcseivel is bánjunk óvatosan, szintén komoly fertőzések forrásai lehetnek, ha alapos átsütés nélkül kerülnek a szervezetbe.

Dr. Svejkovszky Ádám, háziorvos:

Sportoljunk rendszeresen, együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, csökkentsük minimálisra a finomlisztet tartalmazó ételeket, és kerüljük a cukor hozzáadásával készült ételeket, italokat. Aki pedig még dohányzik, mielőbb tűzze ki a leszokása napját. A sport és a helyes táplálkozás a szervezet védekezőrendszerét erősítik. Az immunrendszerünk pedig elengedhetetlen a fertőzésekkel szembeni harchoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.