nemiszerv öblítés kutatás vagina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A George Washington Egyetem munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy egyes, a hüvelyöblítést szolgáló egészségügyi termékek potenciálisan káros kemikáliák működését segítik elő.

Ami Zota és kollégái 739 hölgy vizeletmintájában elemezték a ftalátok jelenlétét, és az eredményeket összevetették a hüvelyhigiénés szokásokkal. A ftalátok széles körben elterjedt molekulák, melyek több ponton beavatkoznak a hormonrendszer (például a nemi hormonok) működésébe. A hüvelyöblítés gyakorlatát sok orvos kétségbe vonja, ugyanis kevés bizonyított előnnyel jár, ugyanakkor növeli a hüvelyflóra instabilitását, a kismedencei gyulladásos betegségek, a terhességi szövődmények, és egyesek szerint a méhnyakrák kockázatát is. Ugyanakkor ismert, hogy a vagina jó öntisztuló készséggel rendelkezik.

Forrás: Thinkstock

Az Environmental Health oldalain megjelent tanulmány 20 és 49 éves hölgyeket vont górcső alá. A felmérés alapján a résztvevők többsége egyáltalán nem alkalmazott öblítő kúrát az elmúlt félév során, a feketék körében a felhasználási arány durván egyharmad, a fehérek és latinok között mintegy 11 százalék volt. A kutatók megállapították, hogy ott, ahol ez elmúlt hónapban történt ilyen jellegű beavatkozás, mintegy 52 százalékkal magasabb volt a vizelet ftaláttartalma. A gyakorisággal párhuzamosan drasztikusan nőtt a molekula vizeletben mért koncentrációja.

Mindazonáltal, a szakértők szerint a megfigyelés jelenstőségének megértése mélyebb elemzést igényel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.