Ne aggódj! A hormonok tehetnek a puskázásról is - hamarosan kezdődik az iskolaszezon

Forrás: MTI/Kovács Attila -
iskola puskázás tanulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kettős a hormonok szerepe a puskázás és más etikátlan viselkedésmódok terén – tudjuk meg a Harvard és a University of Texas friss kutatásából.

A felsőoktatásban komoly gondot jelentenek a csalások és visszaélések, ám egy friss kutatás szerint erről elsősorban a hormonjaink tehetnek. Főként a tesztoszteron és a kortizol a felelős azért, hogy etikátlan módszerekhez nyúlunk az érvényesülésünk érdekében.

A kutatás szerint endokrin-rendszerünk vizsgálatának segítségével jó eséllyel bejósolható, fogunk-e puskázni: az említett hormonok magas szintje hozzájárul ahhoz, hogy egyrészt ledőljenek gátlásunk falai, másrészt pedig képesek legyünk megtenni azt, amit a társadalom írott és íratlan szabályai tiltanak.

– mondja a kutatást vezető Robert Josephs pszichológia professzor.

Forrás: MTI/Kovács Attila

A kutatás során 117 résztvevőt kértek arra, hogy töltsenek ki egy matematikai tesztet, majd osztályozzák magukat, és számoljanak be arról, hogy hány feladatot sikerült megoldaniuk. Minél több feladatot oldottak meg, annál több pénzt kaptak. A teszt előtt és után nyálmintát vettek az önkéntesektől, és kiderült, hogy azok a résztvevők, akiknek a tesztoszteron- és kortizolszintjük magasabb volt az átlagnál, nagyobb arányban hazudtak a helyes megoldások számát illetően.

“A magas tesztoszteron-szint miatt csökkent a félelem a büntetéstől, ugyanakkor nőtt az igény a jutalomra. A megemeledett kortizol-szint – amit stresszhormonnak is szokás nevezni – pedig segített abban, hogy a résztvevőknek alkalmuk legyen csalni” – mondja Josephs. Kiderült az is, hogy a magas kortizol-szint a csalást követően csökkent, mintha maga az etikátlan tett segített volna a stresszoldásban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.