10 tipp, hogy az álomnyaralás ne váljon rémálommá

Forrás: Thinkstock -
külföld tippek biztonságos nyaralás nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyár, napsütés, forróság, szabadság: amikor már fél lábbal nyaralsz, egy pillanatra még gondolj át pár hasznos és praktikus dolgot! A Life.hu összegyűjtött tíz tippet ahhoz, hogy biztosítsd magadnak a meghitt, nyugodt pihenést.

1. Ne kavarodj el

Amennyiben autóval mész – főleg ha külföldi útról van szó – érdemes frissített szoftverű autós navigációt használnod. Megspóroljátok a fölös köröket, és biztosabban értek vele célba. Mindenesetre legyen egy térkép is az autóban.

Forrás: Thinkstock

2. Mindenből legyen elegendő

Inkább két tusfürdő, mint egy sem, vigyél hajszárítót és törülközőt, ne a család többi tagjára vagy a barátaidra, netán a szállodára hagyatkozz. Persze minél több csillagos minősítést kap a szállásod, annál jobbak a szolgáltatások, de azért készülj fel.

3. Válogasd meg, mit eszel

A helyi különlegességeket érdemes megkóstolni, legtöbbjük ártatlan a gyomrunknak, azonban a tenger gyümölcseivel, illetve az egzotikus utak kínálta finomságokkal érdemes óvatosan bánni. „Az egzotikus országokban jelentkező gyomorbántalmaknak többféle oka lehet, de leggyakrabban a nem megfelelő higiénia a ludas: fertőzésforrást jelent a csapvíz, a mosatlan zöldség, a gyümölcs és a nem kellően megfőzött vagy átsütött étel is” – mondja dr. Petőházi Melinda belgyógyász.

4. Biztosítsd be magatokat

Online akár percek alatt már a legkülönfélébb lehetőségekkel bebiztosítható utazás előtt a család. A hagyományos, nyaralóknak szóló biztosításon kívül az extrém sportok kedvelői is találnak személyre szabott ajánlatokat.

5. A rákvörös nem menő

Triviális dolognak hangzik, de mindenképpen vidd magaddal a bevált, magas faktorszámú naptejedet. Nincs annál kellemetlenebb, mint ha az első napon leégsz, és a nyaralás végéig kerülnöd kell a napot a húzódó, fájó bőröd miatt.

6. Nyitottság és spontaneitás

Nem muszáj minden kötelező turistaútvonalat végigjárni. Érdemes megkérdezni a helyieket, hogy a nevezetességeken kívül milyen eldugott kis helyek, utcák, éttermek találhatók a környéken. Nem csak spórolás szempontjából ideális terv, de még a túlzsúfolt turistabuszon sem kell utazni.

Forrás: Thinkstock

7. Gondolj a rossz időre

Egyre inkább kiszámíthatatlan az időjárás, összemosódnak az évszakok, a hely adottságaitól függően akár 15 Celsius-fokot is ingadozhat a hőmérséklet egy napon belül, ezért készülj fel minden eshetőségre. Hiába van nyár és kánikula, inkább vigyél magaddal néhány pulcsit, hosszú farmert, esetleg esernyőt.

8. Hagyd otthon a munkát

A munkahelyeden bizonyára bejelentetted vagy körbeírtad mindenkinek, hogy ne keressenek ebben az egy-két hétben. Amennyiben végeztél az összes teendőddel, és kiléptél a munkahelyedről, add át magad a szabadságnak, és ezt az érzést tartsd meg az utolsó napjáig. Egy rosszkor jött, negatív hangnemű üzenet elronthatja a kedvedet. Ha nem muszáj, ne nézz e-mail-eket, és zárd ki a közösségi médiát is abból a csodás pár napból.

9. Aludj többet, mint máskor

Ez a pont nem szorul különösebb magyarázatra, elvégre a nyaralás a pihenésről is szól.

10. Házi patika

Bárhova mész, egy alap elsősegélycsomagot – gyógyszerekkel, kenőcsökkel, ragtapasszal, sebfertőtlenítővel – mindenképpen vigyél magaddal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.