A zene segít a műtétek utáni felépülésben és csökkenti a fájdalmat

Forrás: Getty Images/Wavebreak Media/Wavebreakmedia Ltd -
műtét zene szorongás felépülés fájdalom fájdalomcsillapító páciens elemzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A zene segít a műtétek utáni felépülésben és csökkenti a fájdalmat - mutatták ki brit tudósok.

Az operáció előtti, alatti vagy utáni zenehallgatás mérsékli a beteg fájdalmát, enyhíti szorongását és csökkenti a fájdalomcsillapítók iránti igényét - derült ki a 72 korábbi hasonló vizsgálatot összegző, összesen mintegy 7 ezer páciens visszajelzése alapján készített elemzésből.

A kép illusztráció Forrás: Getty Images/Wavebreak Media/Wavebreakmedia Ltd

A The Lancet című folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók azt is kimutatták, hogy a hatás még kedvezőbb, ha a beteg maga választhatja ki, milyen zenét szeretne hallgatni.

Bár a zenehallgatás mindig pozitív eredményeket hozott, a műtét előtti zene esetében valamivel nagyobb hatást mutattak ki, mint az operáció alattinál vagy utáninál. Még öntudatlan betegeknél is feljegyeztek pozitív hatást.

A kutatás egyik vezetője többek között az eljárás biztonságosságát és olcsóságát emelte ki, és úgy vélte, a zenehallgatást minden műtéten áteső ember számára lehetővé kellene tenni. „Egy hasonló hatásokat mutató gyógyszer jelentős sikereket érne el a piacon” - írta a tanulmányban egy másik tudós.

A tanulmány szerzői most az eljárás kísérleti bevezetését tervezik a Londoni Királyi Kórházban császármetszésen és méhtükrözésen áteső nők számára. A résztvevők leadják lejátszási listájukat egy tetszőleges eszközön, amelyet aztán összekötnek a beépített hangszórókkal ellátott párnával.

Mint a kutatók megjegyzik, először 1914-ből találtak dokumentált esetet a zene ilyen célú kísérleti használatára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.