A skizofréniának előjelei vannak az agyban

agy betegség tünet skizofrénia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már azelőtt agyműködési rendellenességek figyelhetőek meg, hogy valakinél kialakulna a betegség – állítják a szakemberek.

A Yale Egyetem munkatársai korábban már rávilágítottak, hogy a skizofrénia összefüggésben áll a thalamus és az elülső lebeny közötti összeköttetések megváltozásával. A thalamus az agy reléközpontja, az elülső lebeny pedig az elvont gondolkodásban érintett.

Forrás: Wikimedia Common/Kim J, Matthews NL, Park S

Jelen vizsgálat során bebizonyosodott, hogy ezek a változások már a skizofrénia kialakulása előtt megjelennek. Ez segíthet a népesség egy százalékát érintő súlyos mentális betegség diagnózisában.

"Eddig nem tudtuk, hogy a megfigyelt változások a kórkép következményei-e, a gyógyszerek mellékhatásaként jelentkeznek, vagy pedig valamilyen más tényezőnek tudhatóak be" – magyarázta a kutatást vezető Alan Anticevic pszichiáter az egyetem sajtóközleményében.

"Kimutattuk, hogy ugyanezek a rendellenességek már azoknál is megfigyelhetőek, akiknél csak a betegség növekedett kockázata áll fenn" – tette hozzá a tudós.

A tanulmány a JAMA Psychiatry című szakfolyóirat internetes kiadásában jelent meg augusztus 12-én.

A skizofrénia általában a kamaszkor utolsó éveiben, illetve fiatal felnőtteknél jelentkezik, ám a pácienseknél gyakoriak az olyan figyelmeztető jelek, mint a paranoia vagy a hangok hallása.

A mostani kutatásnál 243 olyan embert vizsgáltak meg, akiknél korai figyelmeztető jeleket észleltek, illetve 154 egészségeset, majd két éven át figyelemmel kísérték őket.

További kutatás szükséges annak a megállapítására, hogy ezek az agyi változások okozzák-e a skizofréniát – figyelmeztetnek a szerzők.

Nemi betegséget kaptak el papírpénztőlhttp://www.life.hu/drlife/20150628-papirpenztol-lettek-nemi-betegek-a-banki-alkalmazottak.htmlEgy igen furcsa történet járta be a kínai médiát. Két, Vencsu városában dolgozó banki alkalmazott azt állítja, nemi betegségüket fertőzött bankjegyektől kapták el. Dr. Life--Vigyázat! A napozás ízületi gyulladást okozhat?http://www.life.hu/drlife/20150628-izuleti-gyulladast-okoz-a-nap.htmlSzakértők szerint összefüggés mutatható ki a napciklus és az ízületi gyulladás között, és ez a kapcsolat több mint puszta véletlen.Dr. LifeAFPBebizonyították! Minél előbb leteszed a cigit, annál tovább élhetsz!http://www.life.hu/drlife/20150628-leszokas-utan-15-evvel-ugyanolyan-a-szivelegtelenseg-es-a-halalozas-kockazata-mint-a.htmlA legújabb kutatás azt mutatja, hogy azokra a volt dohányosokra, akik már legalább 15 éve leszoktak, a szívelégtelenség és a halálozás jelentősen alacsonyabb kockázata leselkedik.Dr. LifeThinkstockIjesztően bömbölő gyerekfejekkel riogatják az emberekethttp://www.life.hu/drlife/20150613-egy-kinai-legtisztitokat-arulo-ceg-siro-gyerekfejekkel-kampanyol.htmlEz valami borzalom: síró gyerekfejeket vetítenek a füstfelhőkre Kínában.Dr. Life--Nem a te hibád, ha nem érted a viccet - Végre kiderült a humor forrásahttp://www.life.hu/drlife/20150613-a-genjeinkbe-van-kodolva-a-humor.htmlA legfrissebb kutatás szerint az, hogy hogyan mosolygunk vagy nevetünk, a génjeinkben lehet.Dr. LifeThinkstockRettegsz az Alzheimer-kórtól? A vércsoportodtól függ, veszélyben vagy-ehttp://www.life.hu/drlife/20150613-kapcsolat-lehet-a-vercsoport-es-a-szellemi-hanyatlas-kozott.htmlA Sheffieldi Egyetem munkatársai szerint a vércsoporttípus befolyásolja az idegrendszer fejlődését, vagyis meghatározza a szellemi hanyatlás kialakulásának kockázatát.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.