Ne hagyd magadon a fesztiválos karszalagodat - fertőzőbb, mint gondolnád

Fotó: M. Schmidt János -
higiénia fesztivál karszalag fertőző betegség Sziget2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fesztiválokon kapott karszalagokat ajánlott a buli után levenni, hiszen komoly egészségromboló hatásai lehetnek. Szakemberek olyan belépőszalagokat vizsgáltak meg, amelyeket két éve hordtak viselőik. A vizsgálat végeredménye még a hozzáértőket is meglepte!

Laboratóriumi tesztek bizonyítják, hogy a fesztiválokra belépőként szolgáló karszalagok több mint 10 ezer baktériumsejtet tartalmaznak, ami egy kimosott ruhán megfigyelhető átlagos mennyiség hússzorosa – írja a Telegraph. Dr. Alison Cottell, a Surrey Egyetem mikrobiológusa két Reading Festival-karszalagot vett górcső alá, amelyeket tulajdonosaik két éven át hordtak.

Megdöbbentő eredmények

A fesztiválozók szokásai megoszlanak: egyesek már a kijárathoz érve tépik le a szoros, zavaró karszalagokat, míg mások szívesen kelnek és fekszenek az akár többéves „ereklyékkel”. Lássuk, hogyan vélekednek a húszas, harmincas és negyvenes korosztályok képviselői a témáról!

Fotó: M. Schmidt János

Fruzsina, tanuló (22)

"Dehogy tartom meg a karszalagot! Már a fesztiválon is gusztustalan: izzad alatta a bőröm, és koszos is. Régen a jó fesztiválok szalagjait megtartottam emlékbe, és kiraktam a hűtőre vagy még kiscsikó koromban a szoba ajtajára, de soha nem bírtam volna magamon tartani. Nem tartom higiénikusnak, az sem világos, hogy miért menő magunkon hagyni. A textil még hagyján, de ha valakin 2009-es papír napijegyet látok, az ciki."

Tamás, rendezvényszervező (31)

"Mivel sok rendezvényen vagyok jelen – szervezőként és bulizóként is – számomra a legtöbb karszalag eszmei értékkel bír, főleg amik az atom jó bulikra emlékeztetnek. Nem zavar, hogy az egyik karszalagom már öt éve díszíti a csuklómat, hiszen ha ránézek, mindig jó érzéssel tölt el. Akárcsak a többi hat."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.