Ellenünk fordul az életvitelünk: munkánk és terheink miatt esünk nehezen teherbe

terhesség kutatás életvitel munka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nehezebben esik teherbe az a nő, aki heti több mint 40 órát dolgozik, és rendszeresen cipekedik – derült ki egy friss amerikai tanulmányból. 

A kutatást vezető dr. Audrey J. Gaskins, a bostoni Harvard T.H Chan School of Public Health professzora összesen 2010 és 2014 között összesen 1739 nő adatait vizsgálta, akik átlagosan 33 évesek voltak. A részt vevő nők közül mindenki szeretett volna gyermeket, de addig nem sikerült összehozniuk. Egy kérdőív segítségével nyertek betekintést a nők munkaidejébe és fizikai elfoglaltságaikba. Ez után félévente felvették az érintettekkel a kapcsolatot, figyelembe véve azt, hogy azóta sikerült-e teherbe esniük - derül ki a Medicalnewstoday-ről.

Forrás: Thinkstock

A kutatásban részt vevő nők többsége csak nappal vagy éjszaka dolgozott, míg 16 százalékuk váltott műszakban. A résztvevők több mint 30 százaléka napi 8 óránál többet dolgozott, míg 40 százalékuk naponta ötször nehéz súlyokat kényszerült emelni vagy cipelni.

Nem csak a terhességet befolyásolja a robotolás

Ha aggaszt az őszülés, itt az ideje, hogy megpróbálj lazítani. A kutatók ugyanis kimutatták, hogy a stresszes munkától valóban előbb megőszülünk.

A négy év eredményeit összevetve a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a heti 40 órás munka 20 százalékkal növeli a fogantatás idejét. Tizenkét hónap után, a nők 16 százaléka nem esett teherbe, míg 5 százalékuk két év után sem. Ehhez képest azok a nők, akik 21-40 órát dolgoztak, hat-nyolc hónapon belül várandósok lettek.

Forrás: Thinkstock

A legjobb esélyekkel azok indultak, akik a felsoroltak mellett kemény fizikai munkát sem végeztek.

Viszont nem elhanyagolható egy tény, amely valamelyest befolyásolhatja a kutatás végeredményét: a megkérdezettek 44 százaléka túlsúllyal küzdött, 22 százalékuk dohányzott, vagy nemrég szokott le a cigarettáról.

Amikor teherbe esni teljesítménytúra

Azt mondják, a stressz a legjobb fogamzásgátló, és ez sok esetben igaz is. Előfordulhatnak azonban olyan eshetőségek is, amikor valami más baj van. Szervi, szervezeti, nála vagy nálam. Vagy csak nem klappolunk össze. Mikor jön el az a pont, amikor külső segítség kell? És ha eljött, hová fordulhatunk? A Life.hu ennek is utánajárt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.