5 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

Forrás: Thinkstock -
haj tippek egészség ápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Folyamatosan ritkuló, télen-nyáron is hulló haj? Tudtad, hogy a hajad nem csak rossz szokásaidról, de a betegségeidről is árulkodik? Összegyűjtöttünk öt olyan dolgot, amelyekről nem gondolnád, hogy a tincseid jelezni képesek.

Genetika
A genetikádtól függ, hogy mennyi a testszőrzeted: befolyásoló tényező a hajad hosszát illetően, de ugyanez igaz a szemöldöködre és a szempilládra is.

Autoimmun betegségek
Egyes esetekben az immunrendszer képes „megbabrálni” hajhagymákat. Mindenképpen előjel, de ha már durva (foltos) hajhullást tapasztalsz, mindenképpen fordulj vele orvoshoz.

A hormonok egyensúlya
A hirtelen támadt szőr- és hajnövekedés vagy veszteség összefügghet a hormonháztartás felborulásával is. Előbbit hirsutizmusnak, azaz fokozott szőrnövekedésnek hívjuk - ez a kóros állapot leginkább a nőkre jellemző. A több szőrnek különbözői oka lehetnek, de legfőbb okozója a tesztoszteron szint növekedése, amely leginkább a menopauza ideje alatt fordulhat elő.

Forrás: Thinkstock

Vashiány vagy pajzsmirigy probléma
A fokozott hajhullás tavasszal és ősszel jellemző, ha nyáron és télen is fennáll az állapot, az már vashiányra, netán pajzsmirigy problémákra is utalhat! A jelenség vegetáriánusoknál is gyakran előfordul az étrendváltás első fázisaiban.

Rossz szokások
Egyes gyógyszereknek az évek alatt kimutatható nyomai jelennek meg a hajadon. Vegyük például John Keatst, az angol romantikus költőt, akinek hajtincsén 165 évvel a halála után is kimutatható volt, hogy morfint használt fejfájására.

Helló, gyönyörű haj! Ints búcsút a zsíros tincseknek még ma!

Ugye nincs is bosszantóbb az állandóan zsírosodó hajnál? Lehet, hogy rossz a hajmosási technikád, vagy nem a megfelelő kozmetikumokat használod, ha ezzel a problémával küzdesz. Próbáld ki tippjeinket, és megszabadulhatsz a zsíros tincsektől!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.