Jó a szívnek és hosszabb életet biztosít: a koffein csodái

Forrás: Thinkstock -
szívderítő szív- és érrendszer kávé élénkülés koffein
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koffein meghosszabbítja az életet, ám (a dohányosok sajnálatára) a nikotin felgyorsítja a koffein felezési idejét, ezáltal a kávé élénkítő hatása rövidül. De ez csupán néhány furcsaság erről a legális élénkítőszerről - van még pár!

A koffeint világszerte a lakosság közel 80 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja valamilyen formában. Csupán kávéból (amely a legjelentősebb koffeinforrás) évente kb. 800 milliárd csészével kortyolnak el világszerte.

Forrás: Thinkstock

A koffein fogyasztása serkenti a szívműködést, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást. Alkalmi fogyasztás esetén, főként kevésbé edzett, sovány vagy idős egyéneknél 5-25 százalékkal fokozza az anyagcserét. Vízhajtó tulajdonsága a veseereket tágító, valamint a víz és bizonyos ionok visszaszívódását gátló hatásának köszönhető.

Azonban kutatások azt is igazolják, hogy hosszabb életet is biztosíthat. Hogy pontosan miért, a Szívderítő.hu cikkéből megtudhatod!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.