A szoptatással átjuthat a csecsemőkbe egy gyakran előforduló, káros vegyi anyag

Forrás: Thinkstock -
szoptatás csecsemő terhes káros
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kismamák a szoptatással tudtuk nélkül átadhatnak egy az iparban használt gyakori vegyi anyagot csecsemőjüknek, amely csökkentheti a gyermekkori védőoltások hatékonyságát.

A perfluor-alkil vegyületeket (PFA) széles körben alkalmazzák a fogyasztási cikkek gyártásában a víz-, zsír- és foltállóság fokozására.

A Harvardi Egyetem kutatói kimutatták, hogy a csecsemők vérének PFA-koncentrációja a szoptatás minden egyes hónapjával 20-30 százalékkal nő. Ez a jelenség pedig Dr. Philippe Grandjean, az Environmental Science & Technology szakfolyóirat augusztus 20-i számában megjelent tanulmány társzerzője szerint azért aggasztó, mert a korábbi kutatások azt mutatták, hogy a PFA vegyület hatására az oltóanyagok részben vagy teljesen elveszíthetik hatékonyságukat.

Forrás: Thinkstock

„Ez teljesen abszurd” – nyilatkozta Grandjean. „Oltóanyagokkal próbáljuk megelőzni a betegségeket, és arra ösztönözzük az édesanyákat, hogy szoptassanak, mert az anyatej a legjobb tápanyag a csecsemő számára, és az anyatej összetevői stimulálják a gyermek immunrendszerét. Most pedig kiderül, hogy olyan szennyező anyagok vannak az anyatejben, amelyek az anyatejhez képest éppen ellenkező hatást váltanak ki, csökkentik a gyermekkori védőoltások hatékonyságát.”

PFA vegyületek vízhatlan és vízálló ruhaneműkben és foltálló bútorokban fordulnak elő, de bizonyos élelmiszerek csomagolásában, például a mikrohullámozható pattogatott kukorica zacskójában és az elvihető pizzák dobozában is fellelhetők. A szakértők szerint ezért a fiatal nőknek nem áll módjukban aktívan megvédeni magukat e vegyületek behatásával szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.