Ezek a jelek utalhatnak öngyilkos hajlamra a depressziós betegeknél

Forrás: Thinkstock -
depresszió tünetek öngyilkosság öngyilkossági szándék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakemberek szerint egyes viselkedéstípusok, például az autóvezetés közbeni idegeskedés, a hirtelen promiszkuitás, a nyugtalanság vagy éppen a kéztördelés depressziós embereknél az öngyilkosság kockázatára utalhat, de az is intő jel lehet, ha az illető hirtelen, impulzív döntéseket hoz anélkül, hogy azok következményeire gondolna.
Forrás: Thinkstock

Amint arra a kutatást vezető dr. Dina Popovic, a barcelonai Hospital Clinic munkatársa felhívta a figyelmet, nagyon fontos, hogy a depressziós betegeknél felismerjék ezeket a figyelmeztető jeleket, és időben megtegyék a szükséges lépéseket. A vizsgálat során Popovic és munkatársai több mint 2800 depressziós személyt kísértek figyelemmel, akik közül közel 630 kísérelt meg korábban öngyilkosságot. A szakemberek valamennyiükkel mélyinterjút készítettek, és elsősorban arra összpontosították figyelmüket, milyen viselkedésbeli eltérések tapasztalhatók azok között, akik már kíséreltek meg öngyilkosságot, és azok között, akik még nem.

A kutatók megállapították, hogy az öngyilkos hajlam legjellemzőbben azoknál mutatkozik meg, akikre

a depressziójuk mellett még az izgatottság vagy a mániákusság is jellemző.

Ugyanígy a bipoláris betegek is nagyobb veszélyben vannak, ezért számukra más orvosságot is kell felírni, mert például az antidepresszánsok az ő állapotukban kifejezetten negatív hatást válthatnak ki.

Évente világszerte több mint 800 000 ember vet véget saját életének, és nagyjából húszszor ennyi azok száma, akik megkísérlik az öngyilkosságot. Ezen adatok fényében a szakemberek szerint különösen fontos lenne, hogy a depressziós embereket a tüneteik alapján jól elkülöníthető csoportokba tudják sorolni, és mindenkinek a számára legmegfelelőbb kezelést és orvosságot tudják biztosítani.

Nincs kómában Harangozó Terihttp://www.life.hu/drlife/20150905-harangozo-teri-enekesno-mar-nincs-komaban.htmlMegnyugtató hírt adott a népszerű magyar énekesnő állapotáról egy rokona.Dr. LifeOrigoEgy hétig élt gyorskaján egy újságíró - A végeredmény őt is sokkoltahttp://www.life.hu/drlife/20150905-egy-ujsagirono-egy-hetig-gyorseteleket-es-hamburgereket-evett.htmlA Dialy Mail újságírónője arra volt kíváncsi, mi történik, ha egy teljes hétig csak gyortétteremben étkezik. Kísérlete döbbenetes változást okozott egészségi állapotán.Dr. Life--Vége van a nyárnak, őszi betegségek járnakhttp://www.life.hu/drlife/20150904-depresszio-allergia-es-gyomorpanaszok-kiserhetik-vegig-az-oszi-idoszakunkat.html„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinegemadárnak”. Gyerekkorunkban Móra Ferenc versének felelevenítése vagy éppen megtanulása tudatosította bennünk a nyár végét. Felnőttként ezt leginkább a hűvösebb nappalok és éjszakák, valamint a hosszú ruhák előkerülése miatt vesszük észre. Na és persze ekkor kerülnek bizonyos betegségek igazán előtérbe. Lássuk, melyek ezek!Dr. Life--A buli utáni evés sem ment meg minket a másnaposságtólhttp://www.life.hu/drlife/20150903-inkabb-igyunk-keveset-hogy-elkerulhessuk-a-masnapossagot.htmlKinek ne lenne ismerős a helyzet, amikor buli után betér egy vendéglátó egységbe, és valamilyen étellel igyekszik azért tenni, hogy az alkohol „felszívódjon a szervezetében”? Egy friss kutatás szerint azonban ez nem elegendő, a másnapi macskajaj ellenszere igen egyszerű: kevesebb alkoholfogyasztás. Dr. LifeThinkstockPierce Brosnan balesetet szenvedetthttp://www.life.hu/drlife/20150904-pierce-brosnan-balesetet-szenvedett-serules-van-a-homlokan.htmlA 007-es sem sérthetetlen, és ezt most egy fotó bizonyítja! Pierce Brosnant kisebb baleset érhette, hiszen egy csúnya seb éktelenkedik a homlokán. Dr. Life--Túl sok puncit nyalt, ezért lett rákos Bruce Dickinson, az Iron Maiden énekesehttp://www.life.hu/drlife/20150904-bruce-dickinson-az-iron-maiden-enekese-oralis-szex-miatt-lett-rakos.htmlGolflabda méretű daganatot operáltak le a rocksztár nyelvéről, majd 8 hetes kemoterápiás kezelést kapott. Saját bevallása szerint azért lett beteg, mert túl sok puncit nyalt ki.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.