HPV elleni oltás: közeledik a nyilatkozatok leadási határideje

Forrás: Thinkstock -
HPV iskola ÁNTSZ szülő oltás nyilatkozat gyermek határidő vírus leadás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Közeledik a humán papilloma vírus elleni védőoltáshoz szükséges nyilatkozatok leadási határideje: a szülőknek szeptember 11-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy kérik-e leánygyermekük számára a méhnyakrák elleni védőoltást - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Mint írták, minden 12. életévét betöltött 7. osztályos lánygyermek jogosult a térítésmentes oltásra, így a tanév első napjaiban ezeknek a gyerekeknek a szülei egy nyilatkozatot kaptak, amelyben kérhetik az oltást.

Forrás: Thinkstock

A vakcinát a felkarba adja be az iskolaorvos, és ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség hat hónap különbséggel. A védettség kialakulásához mindkét adag beadására szükség van - emlékeztetett az ÁNTSZ. Hozzátették: az oltóanyag biztonságos, nem tartalmaz sem élő vírust, amely szaporodhatna a szervezetben, sem a vírus genetikai anyagát, amely a sejtekbe beépülve megváltoztathatná annak működését.

Az oltás éveken keresztül jelentős védelmet nyújt a lányok számára a HPV-fertőzés következtében kialakuló méhnyakrák ellen. Az állam által biztosított, méhnyakrák elleni védőoltás és annak beadatása a jogosultak számára mindkét dózis esetében térítésmentes, a költségeket a központi költségvetésből fedezik.

Az elmúlt tanévben 38 ezer magyar család kérte a védőoltást, ami a jogosultak több mint négyötöde volt - írták.

Megelőzhető, mégis százan halnak bele

Magyarországon évente négyszázan halnak bele egy olyan alattomosan fejlődő betegségbe, amelyet nem is lenne olyan nehéz megelőzni. A méhnyakrákot okozó HPV-vírus ellen létezik védőoltás, szűrővizsgálatokkal pedig még időben észre lehet venni bármilyen elváltozást - ám a rutinszűrés sokszor kevés. A Life.hu ITT járt utána szakértő segítségével, milyen más megelőzési formák léteznek. A HPV-vírus fajtáiról, tüneteiről bővebben ide kattintva olvashatsz.
Halálra ette magát a 20 éves Samanthahttp://www.life.hu/drlife/20150908-egy-20-eves-lany-halalra-ette-magat.htmlSamantha Packham egyike azon brit fiataloknak, akit el kellett venni szüleitől, mert azok nem tudták kontroll alatt tartani egészségére ártalmas életmódját.Dr. Life--Javult a balesetet szenvedett modell állapota: felébredt kómájából Yfke Sturmhttp://www.life.hu/drlife/20150908-yfke-sturm-victorias-secret-modell-szorfozes-kozben-szenvedett-sulyos-balesetet.htmlA holland modell olaszországi nyaralása alatt, szörfözés közben szenvedett súlyos balesetet. A legfrissebb lapértesülések szerint Yfke Sturm állapota jelentősen javult, orvosai már felébresztették mesterséges kómájából.Dr. Life--Alvajárva szenvedett súlyos autóbalesetet egy fiatal nőhttp://www.life.hu/drlife/20150907-alvajarva-ult-autojaba-es-szenvedett-sulyos-balesetet-egy-no.htmlKelly Jackson elveszítette egyik lábát és három hétig feküdt kómában, miután alvajárva beült autójába és egy fának ütközött.Dr. LifeThinkstockTöbben kaphatnak ingyenes infuenza elleni védőoltásthttp://www.life.hu/drlife/20141113-influenza-elleni-vedooltast-az-idei-evtol-mar-a-60-even-feluliek-is-kaphatnak-ingyenesen.htmlAz idei évtől már nemcsak a 65, hanem a 60 éven felüliek is jogosultak a térítésmentes influenza elleni védőoltásra – közölte az ÁNTSZ.Dr. Life--Életveszélyes lenne a HPV-oltás? Az orvosszakértők cáfolnakhttp://www.life.hu/drlife/20141022-tevhitek-es-remhirek-terjednek-a-hpv-oltasrol-amelyeket-szakertok-cafoltak-meg.htmlHabár sikerült elérni, hogy a magyar lánygyermekek nagyjából 80 %-a megkapja a HPV elleni védőoltást, még mindig számos tévhit és rémhír terjeng a vakcináról. Dr. Life--Népszerű a HPV-oltás, a szülők beoltatják leánygyermekeikethttp://www.life.hu/drlife/20140916-lejart-a-hatarido-a-szulok-eddig-kerhettek-a-hpv-human-papillomavirus-elleni-vedooltast.htmlBejött a kampány! A HPV-oltást a szülők nagy része kérte gyermeke számára, így a 12. életévét betöltött lányok 80 százaléka megszerezheti a védettséget a rákot kiváltó vírus bizonyos típusai ellen. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.