Levágandó láb, sétáló hulla és vámpírbőr: mindennapok fura betegségekkel

Forrás: Thinkstock -
betegség szindróma sokkoló furcsa betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Normális dolognak fogjuk fel, hogy vannak végtagjaink, jobb esetben egy perc alatt nem perzsel meg minket a nap, ételt eszünk, és érezzük, hogy élünk. Nos, a felsorolt esetek pár embernél betegségük miatt éppen ellenkezőleg működnek. 

„Nem akarom a végtagjaimat”

Ez a kínzó kórkép már gyerekkorban kialakulhat, szenvedői alanyai úgy érzik, hogy a végtagjaik nem hozzájuk tartoznak, ezért bármi áron meg akarnak szabadulni tőlük. Igazából tudják, hogy ez butaság, mégis erős kényszert éreznek a végtagok eltávolítására: egy ausztrál férfi saját bevallása szerint szándékosan okozott sebet a jobb lábán, hogy az később elszennyeződjön és amputálni kelljen, de a terve nem sikerült. A szenvedők pontosan meg tudják rajzolni azt a vonalat, hogy hol kellene amputálni testrészüket, amit idegennek éreznek. Az agyi és idegrendszeri eredetűnek vélt zavart összefüggésbe hozzák a transzszexualitással, hiszen annak „szenvedői” is azt érzik, hogy rossz testbe születtek.

Forrás: Thinkstock

Abnormális dolgok iránti sóvárgás

A picában szenvedők vágyat éreznek arra, hogy minden olyan dolgot megegyenek, amelyek emberi fogyasztásra alapvetően nem alkalmasak. Akiket elér a pica szele, azok elé igen változatos menüsor kerülhet, mint például kréta, üveg, széklet(!), festék, hajszálak, vizelet, fa és így tovább. A leginkább gyermekeknél előforduló zavart érzelmi stressz-, elhanyagoltság vagy gyakori egyedüllét válthatja ki.

Csak a fényt ne!

A xeroderma pigmentosum annyira ritka betegség, hogy egymillióból egy embert érint. Bizonyos országokban gyakrabban jelenik meg, Észak-Afrikában és Japánban például 40 ezer emberből egyet érint. A genetikai betegség legfőbb ismérve, hogy a szenvedő alanyok bőre egyáltalán nem bírja az UV sugárzást, ezért vámpírszindrómának is hívják. A súlyos leégésen kívül könnyebben alakulhat ki náluk bőrrák, idő előtt öregszik a bőrük, a holdfény azonban nem okoz nekik gondot, csak a napot kell kerülniük.

Forrás: Thinkstock

Élni vagy nem élni?

A rendkívül ritka állapot nevében hordozza a jelentését. Az élőhalott-szindrómások egy nap, amikor felébrednek, egész egyszerűen azt hiszik, hogy meghaltak, vagy éppen rothadó húsuk szagát képzelik oda. Felismerik magukat a tükörben, de nem társítják hozzá a megszokott érzelmi reakciót. Az agy sérüléséből fakadó mentális probléma előbb-utóbb közveszélyessé teheti a benne szenvedőket, személyiségükre is erős hatást gyakorolhat.

Élet más-más állapotokkal

László számításait egy egészségi probléma húzta keresztbe, azóta kerekesszékben éli mindennapjait, Adrienn pedig egy súlyos bőrhibával él együtt.

Így fejleszti készségeinket a sokoldalú állatterápia – már az ókorban is alkalmaztákhttp://www.life.hu/drlife/20150909-a-lovasterapia-pozitiv-hatasait-mar-az-okorban-felismertek-segit-irasban-olvasasban.htmlAz ember és a ló kapcsolata nem csupán a sportra hegyeződik ki, a gyógyításban is hatalmas szerepet játszhatnak egymás életében. Az ókori alapokon nyugvó lovasterápia nem csak a rászoruló gyermekek (vagy felnőttek) kedélyállapotára, de azok teljesítményére is pozitív hatással bír.Dr. LifeThinkstockÉlet a kerekesszékben: „A bakancslistámon szerepel egy paralimpia teljesítése”http://www.life.hu/drlife/20150907-kerekesszekben-elve-is-boldog-a-sportolo-paralimpiara-keszul-interju.htmlSchober László számításait egy egészségi probléma húzta keresztbe, azóta kerekesszékben éli mindennapjait. Lacit nemhogy megtörte, sokkal inkább ösztönözte és a mai napig motiválja a kialakult helyzet. A mosolygós férfi nem zárkózik el az élet örömeitől, másokhoz hasonlóan ugyanúgy igénybe veszi a tömegközlekedést, dolgozik és sportol. Interjú. Dr. LifeOrigoA buli utáni evés sem ment meg minket a másnaposságtólhttp://www.life.hu/drlife/20150903-inkabb-igyunk-keveset-hogy-elkerulhessuk-a-masnapossagot.htmlKinek ne lenne ismerős a helyzet, amikor buli után betér egy vendéglátó egységbe, és valamilyen étellel igyekszik azért tenni, hogy az alkohol „felszívódjon a szervezetében”? Egy friss kutatás szerint azonban ez nem elegendő, a másnapi macskajaj ellenszere igen egyszerű: kevesebb alkoholfogyasztás. Dr. LifeThinkstockSzülői szerep depressziósként: „Az anyaság néha a frászt hozza rám”http://www.life.hu/drlife/20150902-nem-konnyu-depresszios-szulonek-lenni-sikerulhet.htmlAmanda tizenhat éves kora óta depressziós és kemény családi drámákon van túl. Az élete teljesen megváltozott, amikor kisfia született, hiszen azóta már két ember balansza és mindennapi lelki békéje miatt kellett aggódnia. Ez az ő története.Dr. LifeThinkstockSemmi kémia, exek, pattanások: egy rosszul sikerült randi nem csak a lelkednek rossz http://www.life.hu/drlife/20150901-depressziot-szorongast-szegyent-okozhat-ha-nem-sikerul-jol-a-randevunk.htmlNem elég, ha katasztrofálisan sikerül egy randi, de még bennünk is nyomot hagy. A pszichológusok szerint a rossz szájízen és a csalódáson túl a testünkre is negatív hatással bírhat egy balul elsült találkozó.Dr. Life--Nem intek be az anyaságnak, mert antidepresszánsokat szedekhttp://www.life.hu/drlife/20150825-utolerte-a-klimax-az-anyukat-de-nem-adta-fel-es-kuzdott-a-hormonok-ellen.htmlJill Robbins életében igyekezett megtalálni az egyensúlyt a látszólag nagy terhei közepette. Az anyaság áldás, öröm és egyben ijesztő dolog volt a számára, szerencsére egyetlen mondat elég volt ahhoz, hogy a változókor kellős közepén átértékelje a hozzáállását.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.