A túlsúlyos terhes nők körében gyakoribb a halvaszülés

Forrás: Thinkstock -
Születés család terhes túlsúlyos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azoknak a terhes nőknek, akik jelentős túlsúllyal küzdenek, csaknem kétszer nagyobb esélyük van a halvaszülésre - derül ki egy friss tanulmányból. A fő kockázati tényező a magas vérnyomás és a különböző placenta-rendellenességek.

“Azt már korábban is tudtuk, hogy a túlsúlyos nők körében gyakoribb a halvaszületés, de ez az első igazán átfogó kutatás, amely az okokat is feltérképezi” - mondja a kutatást vezető Lisa Bodnar, a University of Pittsburgh professzora.

Forrás: Thinkstock

A szakemberek összesen 650 halvaszületést vizsgáltak 2003 és 2010 között. Halvaszületésként a terhesség 16. hetét követő eseteket definiálták, amelyeknél nem voltak életjelek a szülést követően. A sovány nők esetében ezer nőre kevesebb, mint nyolc halvaszületés jutott, míg a túlsúlyos nők esetében ezerből tizenhét esetben halvaszületést regisztrátak.

Ennek oka az, hogy bizonyos komplikációkra nagyobb valószínűséggel került sor: a magas vérnyomás, a placenta-rendellenességek, a magzati és a köldökzsinórral kapcsolatos abnormalitások mind nagyobb arányban jelentek meg ezekben az esetekben.

“Abban bízunk, hogy a kutatás rámutat arra, hogy mennyire fontos, hogy az orvos beszéljen a leendő anyával arról, hogy már a teherbeesést megelőzően elérje az ideális súlyát. Ez egy társadalmi szintű probléma, hiszen a halvaszületések száma jelentősen csökkenthető, ha a nők testtömeg-indexe a normális tartományban marad” – mondja Bodnar. A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition októberi számában jelenik majd meg.

A hit segít a rákbetegeknek a gyógyulásbanhttp://www.life.hu/drlife/20150828-a-hit-segit-a-rakbetegeknek-a-gyogyulasban.htmlA spirituális és vallási alapokon nyugvó világnézet nem csak a rákbetegek mentális, hanem fizikai állapotát is kedvezően befolyásolja – tudjuk meg a floridai Moffitt Rákközpont kutatásából, amely a Cancer című szaklapban jelent meg.Dr. LifeOrigoMegúszható a terhesség alatti reggeli rosszullét?http://www.life.hu/drlife/20150828-meguszhato-a-terhesseg-alatti-reggeli-rosszullet.htmlA Szülészek és Nőgyógyászok Amerikai Kollégiumának álláspontja alapján a terhes nőknek nem kell feltétlenül megküzdeniük a reggeli hányással és rosszulléttel, a B6 vitamin és a doxilamin nevű antihisztamin együttesen ugyanis segíthet legyőzni ezeket a kellemetlen tüneteket.Dr. Life--Bajt jelezhet a terhesség alatti fejfájáshttp://www.life.hu/drlife/20150828-bajt-jelezhet-a-terhesseg-alatti-fejfajas-allitjak-a-szakertok.htmlA súlyos fejfájás akár azt is jelentheti, hogy a kismama vagy a magzat veszélyben van – állítják a szakértők.Dr. LifeOrigoEgyetlen abortusz is befolyásolja a későbbi terhességet http://www.life.hu/drlife/20150818-egyetlen-abortusz-is-befolyasolja-a-kesobbi-terhesseget-derult-ki-egy-friss-kutatasbol.htmlEgyetlen abortusz vagy vetélés sem múlhat el nézve következmények nélkül – állítják a szakemberek, akik szerint minden alkalom 30 százalékkal növeli a szövődmények kockázatát.Dr. LifeThinkstockFéreg költözött a nő szájába - undorító videó!http://www.life.hu/drlife/20150819-fereg-koltozott-a-no-szajaba-amit-az-orvos-kimutott-undorito-video.htmlA világ egyik legundorítóbb videójának lehettünk szemtanúi. Borzalmas képsorok, csak erős idegzetűeknek!Dr. LifeOrigoTragédia - Elvetélt Susan Sarandon lánya, Eva Amurrihttp://www.life.hu/drlife/20150818-elvetelt-susan-sarandon-lanya-eva-amurri.htmlA 68 éves Susan Sarandon már nagymama, sőt, nemrég váratlanul érte az örömhír, úton van második unokája is. Az öröm azonban nem tartott túl sokáig.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.