Egy lépéssel közelebb kerülhetsz az egészséges életmódhoz

Forrás: Thinkstock -
téma egészség életmód rendezvény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet csatlakozott a 2015. szeptember 12-én megrendezendő Energia Naphoz. Az izgalmas témákat feszegető rendezvényen személyes tanácsadással és szűréssel is várnak minden érdeklődőt.

Az Energia Napon minden a tudatos energia felhasználásról szól, az ember belső, vitális energiájától a környezetünk megújuló, zöld energiájáig. A szervezők hidat építenek az emberek belső és külső világa között, rávilágítanak, hogy az egyén és a társadalom jövője is a tudatos felelősségvállalástól és az összefogástól függ. Az eseményről Gui Angélát, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának vezetőjét kérdeztük abból az alkalomból, hogy a NEFI-EEK is részt vesz a rendezvényen.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Az Energia Napon az intézet munkatársai az alábbi tanácsadásokkal várják az érdeklődőket:

1. Energia-egyensúly tanácsadás: Kötetlen formában adunk egészséges életmóddal, egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteket, mérjük a testösszetételi adatokat, úgymint BMI, testzsír-százalék, vázizom, alapanyagcsere, vicerális (hasi) zsír. Emellett hasznos tanácsokat adunk az étkezés és fizikai aktivitás, azaz az energiaegyensúly témakörében.

2. Stressz-szint mérés és stressz kezelési tanácsadás:

A résztvevők pszichológus szakemberrel konzultálhatnak és részt vesznek egy általános stressz tanácsadáson/szűrésen. Ez egy állapotfelméréssel indul, melynek során a résztvevő egy személyes beszélgetés során jellemzi a saját stressz-szintjét, majd ezt követően kerül sor az észlelt-stressz kérdőív felvételére. A kérdőív kitöltése után mindenki visszajelzést kap az eredményekről és megbeszélheti egyéni kérdéseit, problémáit a segítségére lévő szakemberrel.

3. HIV/AIDS és felelős szexuális magatartással kapcsolatos beszélgetés és tanácsadás: Hasznos tanácsokat kapnak fiatalok és idősek az egészséges életmóddal kapcsolatban, illetve a biztonságos szexuális magatartás témakörben.

4. Dohányzás prevenciós foglalkozás: Hordozható, érintőképernyős számítógép segítségével, játékos formában a fiatal korosztály számára is könnyen érthető módon hívjuk fel a figyelmet a dohányzás káros hatásaira.

Kövérebbek vagyunk, mint az amerikaiak

„Magyarországon a lakosság egészségi állapota rosszabb, mint ami az ország fejlettsége alapján elvárható lenne, ehhez hozzájárul többek között a mozgásszegény életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás és általában az egészségtudatosság alacsony szintje. Az egészségtelen táplálkozás miatt 10, a mozgásszegény életmód miatt pedig 35 percenként meghal egy ember hazánkban. Európában mi vagyunk a legkövérebbek, és egy friss kutatás szerint sajnos túlsúlyban megelőztük az amerikaiakat is.

Forrás: Thinkstock

Ha nem mozogsz, ugyanúgy betegségek várnak rád, mint a dohányzókra

A helytelen táplálkozás és a testmozgás hiánya olyan betegségeket hozhat magával – szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, daganatok – amellyek a korai halálozás kockázatát hordozzák. Az adatok szerint ugyanannyi ember hal meg a dohányzás miatt, mint ahány áldozatot a mozgásszegény életmód szed - ha az emberek elkezdenének rendszeresen mozogni, hét hónappal nőne meg a várható élettartam. Mi magyarok kifejezetten inaktívak vagyunk, 44 százalékunk egyáltalán nem sportol. A „lustaság” így ugyanolyan rizikófaktornak tekinthető, mint a dohányzás vagy az elhízás. Rendszeres testmozgással fokozható a szív és a tüdő teljesítőképessége, csökkenhet a vérzsírszint, a vérnyomás, a vércukorszint. Napi 2000 lépéssel, vagyis már napi 20 perc gyaloglással jelentősen csökkenthető a cukorbetegséget megelőző állapotban lévő páciensek szívrohamának és agyvérzésének kockázata.

Az Energia Napot 2015. szeptember 12-én Budapest a III. kerületben, a Flórián téren látogathatják meg az érdeklődők 09:00 és 20:00 óra között.

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta.

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.