A tudósok rájöttek, hogy miért nem kap mindenki rákot a dohányzástól

Forrás: Thinkstock -
betegség kutatás rák cigaretta dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak olyan emberek, akik több éven keresztül rendszeresen dohányoznak, a halálos kór mégsem támadja meg a szervezetüket. A tudósok most rájöttek, hogy mi állhat ennek a hátterében. 

Léteznek olyan gének, melyek a hosszú élet elősegítéséhez szolgálnak, és 11 százalékkal csökkentik a rák kialakulásának lehetőségét - állítják a Kaliforniai Egyetem (UCLA) tudósai. Több kutatás is bebizonyította már, hogy a dohányzás felgyorsítja az öregedést, súlyos betegségeket, többek között rákot okoz.

Azonban érdekes, hogy vannak olyan emberek, akik több tíz éven keresztül szinte napi szinten gyújtanak rá, mégsem lesznek betegek. A legfrissebb felfedezések szerint ez olyan géneknek köszönhető, melyek a vegyi anyagokkal, és a környezheti hatásokkal szemben ellenállóbbá teszik a szervezetünket. Az öregedést és az élettartamot is befolyásolják, méghozzá úgy, hogy a sejteknek segítenek megújulni - írja a Daily Mail.

Forrás: Thinkstock

"Az emberek között vannak olyanok, akik ki vannak téve úgynevezett biológiai "stresszoroknak", mint például a dohányfüst, a testük mégis jobban megbirkózik vele, és képes megjavítani a károsodást."- mondta Morgan Levine, a kutatás vezető professzora.

Vallomás: 15 évig küzdött a depresszióval Keresztes Ildikóhttp://www.life.hu/drlife/20150913-keresztes-ildiko-enekesno-a-depressziorol-vallott.htmlA sikeres énekesnő elmesélte, kezelték már gyógyszerekkel is a betegsége miatt. Dr. Life--Ördög Nóra pszichológushoz fordult: Élete legnehezebb időszakáról vallotthttp://www.life.hu/drlife/20150912-ordog-nora-pszichologushoz-fordult.htmlA kétgyermekes anyuka, Ördög Nóra rájött, pszichológushoz kell fordulnia problémáival. Nem először mesélt erről.Dr. LifeFotó: Margitay Klára/Life.huSúlyos baleset érte Bereczki Zoltánthttp://www.life.hu/drlife/20150910-bereczki-zoltant-az-uton-es-a-szinpadon-is-sulyos-baleset-erte.htmlA színész rengeteget dolgozott az utóbbi években, és teljesen kimerült. Ez okozhatta két komoly balesetét is.Dr. Life--5 centis tű fúródott a fejébe babakorában – ezért fájt a feje egész életébenhttp://www.life.hu/drlife/20150911-egy-kinai-no-fejebe-5-centis-tu-furodott-ami-miatt-egesz-eleteben-fajt-a-feje.htmlHiába fájt a feje egész életében, a kínai Liu Kaot csak idén augusztusban vizsgálták meg tüzetesen, így 48 éves korában derült ki, hogy mi okozta a problémát.Dr. LifeThinkstockEgészségkövet segít, hogy jobban érezd magad a munkahelyedenhttp://www.life.hu/drlife/20150910-egeszsegkovet-segit-hogy-jobban-erezd-magad-a-munkahelyeden.htmlÉletünk egy jelentős hányadát munkahelyünkön töltjük. Ebben a sok ezer percben a mindennapi munka mellett fontos, hogy egészségünkért is tegyünk valamit. Dr. LifeThinkstockVírusos betegséggel diagnosztizálták az orvosok, majd kiderült, hogy rákja vanhttp://www.life.hu/drlife/20150909-virusos-betegseget-diagnosztizaltak-az-orvosok-polly-demetriounel-majd-kiderult-hogy-hodgin-korban.htmlA 29 éves Polly Demetriou 2011 májusában kereste fel orvosát, mert egy csomót talált a kulccsontjánál. Az orvos először antibiotikum-kúrát írt fel neki, később azonban kiderült, hogy rákja van.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.