Így előzd meg az őszi betegségeket!

Forrás: Thinkstock -
betegség vitamin megelőzés ősz tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rövidülnek a nappalok, csökken a napfényes órák száma, lehűlt a levegő, életritmusunk is megváltozik – és elkezdődnek az őszi betegségek. A szervezetet azonban jó előre fel lehet készíteni a kórokozók támadására a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelével, így elkerülhetjük az ilyenkor oly gyakori náthát, torokgyulladást, köhögést, influenzát. 

Az őszi felkészülés aktuális kérdéseiről dr. Hankó Balázst, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet szakértőjét, a Semmelweis Egyetem főgyógyszerészét kérdeztük.

A legfontosabb a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás

Ha egy kicsit csípősebb, falevél hullatós szombati reggelen sétálunk ki a piacra, akkor is számos olyan zöldséget, gyümölcsöt vásárolhatunk, amelyek segítséget jelenthetnek a szükséges vitaminok bevitelében. Kiváló C-vitamin forrás lehet az áfonya, a kirándulásokon feltétlen megkóstolandó csipkebogyó, vagy ha az egzotikusabb gyümölcsöket kedveljük, akkor például a kivi. A zöldségek közül a régi hosszú hajóutak elmaradhatatlan élelmiszere a káposzta, vagy a Szent-Györgyi Albert nevével összeforrt paprika. Mindezek mellett az ősszel elérhető lédús gyümölcsök se maradjanak ki az étrendünkből, mint az alma, a körte, a szilva, a szőlő.

Forrás: Thinkstock

Az A-vitamin bevitel aranyszabályai

Az első és talán legfontosabb, amire figyelnünk kell, hogy a vitaminok meghatározott mennyiségben szükségesek a szervezetünk számára, és

nemcsak a vitaminhiánynak, hanem a túladagolásnak is lehetnek káros következményei.

Lényeges tudnunk, hogy számos olyan vitaminkészítmény van, melyek nem a gyógyszer, hanem az étrend kiegészítő kategóriába tartoznak. Az étrend kiegészítők esetében a piacra kerülés előtt elegendő a gyártó részéről egy bejelentést tenni az összetételről, nem szükséges a gyógyszerek esetében meglévő szigorúbb előírásoknak való megfelelés. Fontos tehát, hogy lehetőség szerint mindig biztonságos forrásból és megfelelő szakember, gyógyszerész vagy orvos javaslatával alkalmazzuk a vitamin készítményeket.

Forrás: Thinkstock

Manapság már egyre ritkább, hogy egy-egy vitamint külön-külön alkalmazzunk, ez jellemzően valamilyen adott hiánybetegség kezelésében történik meg. Mindennapjaikban multivitamin készítményeket használunk, melyek a vitaminokon kívül nyomelemeket és ásványi anyagokat is tartalmaznak. Itt is a megfelelő életkornak, élethelyzetnek való komplex készítmények szedése javasolt. Gyermekek esetében fontos a megfelelő beviteli forma.

Ritkán gondolunk erre lehetőségként, de előfordul, hogy az így alkalmazott komplex készítmények valamely összetevője a szedett gyógyszerünkkel kedvezőtlen kölcsönhatásba lép. Legjellemzőbbek ezek közül, hogy az ásványi anyagokat is tartalmazó komplex készítmények csökkentik a rendszeresen szedett gyógyszerek pl.: csontritkulásra alkalmazott készítmények felszívódását. Illetve előfordulnak olyan esetek is, amikor egyes gyógyszerek szedése okoz vitaminhiányt. Egyes epilepszia elleni készítmények, kemoterápiás készítmények folsavhiányt okozhatnak. Ez is annak fontosságát hangsúlyozza, hogy gyógyszerészünk, orvosunk ismerje vitaminszedési szokásainkat is.

Kiemelten fontos vitaminok

A vitaminok két nagy csoportja, a zsírban oldódó A, D, E és K vitamin, illetve a vízben oldódó C, B vitamin és társaik.

A már előzőekben említett és talán a legjobban ismert C-vitamin mellett érdemes az A és D vitaminról is megemlékezni.

Az A-vitamin a látás folyamataihoz, a bőr és egyéb szövetek épségéhez, zavartalan növekedéshez, csontok egészséges fejlődéséhez, immunfolyamatok működéséhez szükséges. A természetes A-vitamin bevitelt segítik az egyes belsőségek (pl.: máj), a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök.

Forrás: Thinkstock

Ma az egyik leggyakrabban emlegetett vitamin a D-vitamin, melynek bevitelére kifejezetten szükségünk van a napfénymentes időszakban. A csontok egészséges fejlődése, és a csontritkulás megelőzése mellett egyre fontosabb szerepet kap az immunrendszer megerősítésének folyamatában, vagy akár egyes daganatok kialakulásának megelőzésében.

Legjobb D-vitamin forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az egyes B vitaminok ne lennének szükségesek az őszi-téli időszak átvészeléséhez. Így összefoglalva mindenképpen az javasolható, hogy a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett ha szükséges, akkor az életkorunknak, élethelyzetünknek megfelelő komplex multivitamin készítményeket alkalmazzuk, melyről mindig kérjük ki orvosunk, gyógyszerészünk véleményét.

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.