A nők tényleg jobban bírják a gyűrődést

nők szívderítő kutatás terhelés sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új kutatás eredményei szerint a kitartást igénylő sportokat űző nők szívére máshogy hat a rendszeres terhelés, mint az ugyanezekben a sportokban jeleskedő férfiakéra. 

A tanulmány szerzői több mint 1000 egészséges, fiatal felnőtt sportolót vizsgáltak. Azon sportolónők között, akik rendszeresen részt vettek a hosszútávfutást vagy kerékpározást is magában foglaló, magas intenzitású sportokban, gyakori volt a szívizom megvastagodása normális relatív fal-vastagság (RWT), de megnövekedett bal kamrai tömeg (LVM) mellett (excentrikus hipertrófia).

Forrás: Thinkstock

Az ugyanezen sportokban részt vevő férfiak esetében inkább a koncentrikus hipertrófia vagy a remodeling, azaz a szívizom megnövekedett relatív falvastagság és megnövekedett bal kamrai tömeg melletti megvastagodása és átrendeződése volt jellemző.

Ez miért fontos és minek köszönhetőek az eltérések? A Szívderítő.hu cikkéből kiderül!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.