Mégsem árt annyira az egészségünknek, ha sokat ülünk?

Forrás: Thinkstock -
Iroda halálozás életminőség élet kutatás egészség munka ülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A munkahelyen vagy a tévé előtt üldögélés nem áll összefüggésben a korai halálozással – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint probléma legfeljebb a mozgáshiányból lehet, magából az ülő testhelyzetből nem.

A vitatott eredmények ellentmondanak a nemzetközi irányelveknek, amelyek szerint a tartós ülés edzésmennyiségtől függetlenül káros az egészségre. A szerzők azonban hozzáteszik, hogy az orvosoknak nem kellene az ülve töltött idő csökkentését javasolniuk anélkül, hogy ne tennék hozzá: többet illene mozogni - írja az IFL Science.

Korábbi kutatások szerint a hosszan tartó ülés fizikai aktivitás mellett is növeli a korai halálozás veszélyét. Januárban például kanadai szakértők mutatták ki, hogy

egy óra mozgás nem ellensúlyozza 23 órányi ülés negatív hatását.

Következtetésük szerint az ülve töltött idő növeli a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák kockázatát is.

Forrás: Thinkstock

Jelen tanulmányhoz több mint 5 000 főt kísértek figyelemmel 16 éven keresztül, akik beszámoltak róla, hogy mennyit ülnek és milyen célból, illetve mennyit mozognak és milyen intenzitással. A szerzők figyelembe vették a résztvevők korát, nemét, etnikumát, társadalmi státuszát, általános egészségi állapotát, dohányzását és alkoholfogyasztását, valamint étrendjét is.

A kutatást vezető Dr. Richard Pulsford beszámolója alapján a 16 év után úgy találták, hogy az ülés – bármilyen célból – nem növeli a korai halálozás veszélyét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.