Ilyen egy nővér élete: „Imádkoztam, hogy ma senki ne haljon meg a karjaim között”

Forrás: Thinkstock -
egészségügy halál élet sztori kiégés történet nővér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Brie Gowen kemény szakmát választott magának: amellett, hogy anya, nővérként dolgozik egy kórházban. Őszintén leírta véleményét erről az embert próbáló munkáról, amely sok szakmabeli ember kiégését is okozza hosszú távon – ő mégis folyamatosan talál benne örömforrásokat.

„Ma reggel, amikor a forró vízsugár alatt álltam a zuhanyzóban, imádkoztam, hogy a mai napom más legyen, mint az ezelőttiek. Imádkoztam, hogy ma ne haljon meg senki a kezeim között!”

Brie Gowen Forrás: Twitter/Brie Graves Gowen

Az ápolás egyike azoknak a munkaterületeknek, ahol minden lépés fontos, egy kis hiba is komoly kárt okozhat, ráadásul ez a felelősség mentálisan nagyon megterhelő annak, aki ezt végzi – köztük Brie is, részmunkaidőben. Szerinte mégsem ez a legstresszesebb része a munkának.

„Nem azért imádkozom, hogy ne hibázzak, hanem az elegendő erőért, amire állandóan szükségem van ezen a nehéz úton. Soha nem lehet előre látni, mi vár rám aznap. A betegellátási feladatok olyanok, mint a Forrest Gumpban a doboz bonbon: sosem tudhatjuk, mit veszünk ki belőle. Ne felejtsük el, hogy a sokszor 13 órás munkanapok bizonytalansággal is járnak, amelyek kemény kihívások elé állítják a nővéreket. Annak ellenére, hogy személyes problémáid vannak, fel kell venned a pókerarcot, nem remeghetsz meg a káoszban, amikor mindenki rád számít, hanem fejjel előre el kell benne merülnöd!”

Forrás: Thinkstock

Brie szerint egy nővérnek szellemileg és fizikailag is mindig a topon kell lennie, nem engedheti meg magának azt, hogy egy halálesetkor elsétál, sír, ott helyben kell összeszednie magát. „Ha elszakad a cérna, akkor is varázsütésre kell átalakulnunk, nyomnunk tovább tiszta fejjel, profi módon – ez az elvárás.”

Elkerülheti egy egészségügyi dolgozó a kiégést?

Egy nővérnek állandóan képben kell lennie, tudásbázisát és ismereteit folyamatosan fejlesztenie kell. Azonban az irreális elvárások előbb-utóbb rányomják a dolgozókra a bélyegüket, a kiégéshez ezért is többször kerülnek közel: „A rossz napokat lehet gyűlölni és nem szeretni, lehet sírni, vereséget, frusztrációt és gyászt érezni, amit a hivatás vált ki belőlem, ugyanakkor legalább ennyi örömöt is lelek benne. Amikor a munkatársaim vagy a betegek megköszönik a kemény munkámat vagy a korábbi betegeim azt mondják, megváltozott az életük, amiért sokat segítettem nekik a lábadozásuk alatt, akkor igazán ellensúlyozódnak bennem a negatív dolgok. Ilyenkor azt érzem, repülni tudnék, és rájövök, hogy sokat tettem hozzá – akárcsak egy kis törődéssel – valakinek a gyógyulásához. Nincs ehhez hasonlítható érzés.”

Forrás: Thinkstock

Egy mosoly, egy nevetés, egy bók, egy köszönöm: mindig képesek motiválni egy testileg és lelkileg is fáradt embert. „Ha a zuhany alatt elmondok egy imát, mindig könnyebb lesz. Még nem égtem ki. Csak majdnem, de végül mégsem" - zárja sorait Brie.

Skizofrén vagyok, de anyaként is funkcionálok

Lelki problémákkal és mentális zavarral nehezebb élni és küzdeni. Sonia életében minden a lehető legjobban működött: boldogságban, harmóniában éltek a férjével, mígnem a nőnél 28 éves korában pálfordulás következett be. Ekkor jelentkeztek nála először a skizofrénia tünetei. A cikket ITT olvashatod!

Ahol a külső alapján rangsorolnak - Akármire képes egy koreai nő, hogy nyugatiasabb külseje lehessen?http://www.life.hu/drlife/20151021-del-koreaban-a-szepseg-alapjan-rangsorolnak-ezert-van-ennyi-szepeszeti-beavatkozas-fotosorozat.htmlEgy 29 éves szöuli fényképész, Ji Yeo olyan ázsiai nőkről készített fotósorozatot, akik plasztikai műtétek sorának vetik alá magukat csak azért, hogy hasonlítsanak a nyugati nőkre. Dr. Life--Skizofrén vagyok, de anyaként is funkcionálokhttp://www.life.hu/drlife/20151020-skizofren-sonia-tortenete-anyakent-megallja-a-helyet-kampanyt-inditott-a-betegseg-megismereseert.htmlMinden a lehető legjobban működött Sonia életében: boldogságban, harmóniában éltek férjével, mígnem a nőnél 28 éves korában pálfordulás következett be. Ekkor jelentkeztek nála először a skizofrénia tünetei... Dr. LifeOrigo"Van bennem halálfélelem” – interjú Beck Monikával, a pacemakerrel élő futónagykövettelhttp://www.life.hu/drlife/20151019-beck-monika-pacemakerrel-el-sziv-futonagykovet-es-a-pragai-felmaraton-az-alma.htmlBeck Monikát az sem tartja vissza a futástól, hogy átesett két komoly kardiológiai beavatkozáson. Az egyik egy szívműtét volt, a másik során pedig pacemakert kapott. Az autodidakta felkészülés nemcsak szerelmet, de később „szív futónagykövet” címet, rengeteg érmet és felismerést hozott számára. Ha sír, akkor örömből teszi, a műtéttel járó hegekkel az évek során pedig már sikerült megbékélnie. Interjú. Dr. Life--Megrázó egyperces kisfilmek a dohányzás következményeirőlhttp://www.life.hu/drlife/20151019-dohanyzasrol-kisfilm-igaz-megrazo-tortenetek.htmlDrámai egyperces kisfilmekkel és három élettörténeten keresztül hívja fel a figyelmet a dohányzás káros következményeire a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja. Dr. LifeThinkstockMégsem árt annyira az egészségünknek, ha sokat ülünk?http://www.life.hu/drlife/20151017-kutatasok-szerint-nem-a-legjobb-az-egeszsegnek-nem-fugg-ossze-a-korai-halalozassal-a-sok-ules.htmlA munkahelyen vagy a tévé előtt üldögélés nem áll összefüggésben a korai halálozással – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint probléma legfeljebb a mozgáshiányból lehet, magából az ülő testhelyzetből nem. Dr. Life--Öt sztár, aki megtapasztalta a bipoláris zavar sötét bugyraithttp://www.life.hu/drlife/20151005-catherine-zeta-jones-es-kurt-cobain-is-ugyanabban-szenvedett-bipolaris-zavaros-sztarok.htmlA depressziót a mentális betegségek "náthájának" tartják, számos embert érint élete során. A pszichiátria figyelmének középpontjában manapság mégis inkább a bipoláris zavar áll. A betegség pontos okát még nem tudták kimutatni, de sok esetben szoros összefüggést mutat a beteg kreativitásával, karizmájával, lendületével is. Nem egy olyan sztárról tudunk, akik testközelből élték át, vagy élik a mai napig a bipoláris zavarral járó érzéseket.Dr. LifeAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.