"Ez csak vízipipa!" - Ártalmasabb, mint gondolnád

2015.11.07. 18:38

Nem igaz, hogy a vízipipa egészségesebb a többi dohányterméknél, hiszen a tévhittel ellentétben a nikotin legnagyobb mennyisége megmarad a beszívott füstben! Akik rendszeresen, azaz naponta vízipipáznak, azok a függőség jeleit mutatják.

Magyarországon a fiatalok körében a cigaretta után a vízipipa a második leggyakrabban használt dohánytermék, ami a tévhitekkel ellentétben szintén káros az egészségre.Például a 2-es típusú cukorbetegségeknek a nőknél 2,4 százaléka, a férfiaknál pedig 11,7 százaléka visszavezethető az aktív dohányzásra.

Forrás: Thinkstock

Az elmúlt évek felmérései alapján látható, hogy az Európai régió országaiban, köztük hazánkban is, a vízipipa használat gyakorisága emelkedik. Egy 2012-es felnőtt dohányzásfelmérés során a megkérdezett 18 év feletti felnőttek közül nem volt olyan, aki rendszeresen használt volna vízipipát, azonban ez az arány 2013-ra 0,22 százalékra emelkedett.

A vízipipával kapcsolatos tévhitekről és a hozzá kapcsolható függőség meglepő részleteiről a Szívderítő.hu cikkében olvashatsz!

függőségnikotinvízipipaszívderítő