"Ez csak vízipipa!" - Ártalmasabb, mint gondolnád

Forrás: Thinkstock -
vízipipa nikotin szívderítő függőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem igaz, hogy a vízipipa egészségesebb a többi dohányterméknél, hiszen a tévhittel ellentétben a nikotin legnagyobb mennyisége megmarad a beszívott füstben! Akik rendszeresen, azaz naponta vízipipáznak, azok a függőség jeleit mutatják.

Magyarországon a fiatalok körében a cigaretta után a vízipipa a második leggyakrabban használt dohánytermék, ami a tévhitekkel ellentétben szintén káros az egészségre.Például a 2-es típusú cukorbetegségeknek a nőknél 2,4 százaléka, a férfiaknál pedig 11,7 százaléka visszavezethető az aktív dohányzásra.

Forrás: Thinkstock

Az elmúlt évek felmérései alapján látható, hogy az Európai régió országaiban, köztük hazánkban is, a vízipipa használat gyakorisága emelkedik. Egy 2012-es felnőtt dohányzásfelmérés során a megkérdezett 18 év feletti felnőttek közül nem volt olyan, aki rendszeresen használt volna vízipipát, azonban ez az arány 2013-ra 0,22 százalékra emelkedett.

A vízipipával kapcsolatos tévhitekről és a hozzá kapcsolható függőség meglepő részleteiről a Szívderítő.hu cikkében olvashatsz!

Kiderült: mégis veszélyes az e-cigihttp://www.life.hu/drlife/20151030-az-antsz-kutatasa-szerint-az-elektronikus-cigaretta-is-veszelyes.htmlAz elektronikus cigaretta sem veszélytelen az egészségre, a kifújt vízpára ugyanis propilén-glikollal, glicerinnel, aldehid, keton és észter vegyületekkel telített - figyelmeztet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Dr. LifeThinkstockCigi? Szoli? Ivóvíz? Ezek a legrákkeldőbb dolgok a WHO szerinthttp://www.life.hu/drlife/20151029-116-rakkelto-dolog-elelmiszerek.htmlA WHO kiadott egy listát 116 olyan vegyületről, amelyeket nem érdemes sem megenni, sem belélegezni, ugyanis nagyon rákkeltőek. Dr. Life--Nőgyógyász javasolta a nőnek, hogy szívjon el napi 50 szál cigit http://www.life.hu/drlife/20150828-nogyogyasz-javasolta-a-nonek-hogy-napi-50-szal-cigit-elszivjon.htmlEgy senior nőgyógyász végignézett egy olyan szülést, ahol megsérült a baba feje, majd két nappal később meg is halt. Azt tanácsolta az anyának, hogy kezdjen dohányozni, akkor kisebb gyerekei lesznek.Dr. Life--Katie Holmes nagyon csúnyán lebukott - Újra cigizik a színésznő?http://www.life.hu/drlife/20150828-katie-holmes-cigizett-a-forgatason.htmlA pletykák szerint Katie Holmes néha cigizik, néha nem. Úgy tűnik, most újra a zugdohányos korszakát éli.Dr. Life--Drogként hat az agyra, ha tíz percig nézünk valakinek a szemébehttp://www.life.hu/drlife/20150822-drogkent-hat-az-agyra-ha-tiz-percig-nezunk-valakinek-a-szemebe.htmlAz University of Urbino egyik professzora önkéntesek segítségével egy nagyon érdekes felfedezést tett.Dr. LifeThinkstockBebizonyították! Minél előbb leteszed a cigit, annál tovább élhetsz!http://www.life.hu/drlife/20150628-leszokas-utan-15-evvel-ugyanolyan-a-szivelegtelenseg-es-a-halalozas-kockazata-mint-a.htmlA legújabb kutatás azt mutatja, hogy azokra a volt dohányosokra, akik már legalább 15 éve leszoktak, a szívelégtelenség és a halálozás jelentősen alacsonyabb kockázata leselkedik.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.