Egészség a mobilodon - Egy alkalmazás, ami mostantól megkönnyíti az életedet

applikáció orvos egészségtudatosság egészség alkalmazás beteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy applikáció, amely az egészséggel kapcsolatos mindennapi és stratégiai élethelyzetek minőségileg új és praktikus eszközét teremti meg. Több hasznos funkciója mellett képes az orvos-beteg viszonyt még bizalmasabbá tenni, és mindkét fél számára időt spórolni. 

Sokakban élénken élhet az a kép, amikor orvosra vár egy kórház vagy magánrendelő várótermében. A szaladgáló, hangoskodó kisgyerekek zsibongásán túl a köhögő, szintén beteg sorstársak sokszor hangot adnak türelmetlenségüknek. Az orvos és a beteg közötti viszony bármennyire is erős, sokszor nincs ideje a szakembernek annyit foglalkozni a pácienssel, amennyit az valóban megérdemelne. Az alapellátási és adott esetben a kommunikációs problémákról nem is beszélve.

Forrás: Thinkstock

Miként lehet ezen változtatni?

Ha változtatni nem is, de meg lehet könnyíteni a két oldal dolgát egy olyan applikációval, amely hasznosan kiegészíti és segíti a jelenlegi rendszerben orvos és beteg kapcsolatát. Ez a MeNTA (Mobil Egészségnapló és Tájékoztató Alkalmazás). Célja nem csupán az egészségünk megőrzése, de annak fejlesztése is - derült ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által szervezett Támop 6.2.7 kiemelt projekt november 17-i, Budapesten tartott zárókonferenciáján.

Segítségével 10 percen belül megtudható, hány orvos van Magyarországon. Ingyen kialakítható egy

személyre szabott egészségprofil és egészségnapló,

amelyet bárki online megoszthat a saját háziorvosával. Bármikor felvihetők a profil táblázatába például a vérnyomási értékek, az egyén aznapi mozgása és akár a táplálkozási rendszere. Az applikáció a felvitt adatok alapján részletes kiértékelést és visszajelzést nyújt használójának. A betegségkalauz segítségével az applikációt igénybe vevők informálódhatnak az őket érintő betegségekről is, de még akár virtuális viziten is részt vehetnek orvosukkal.

Sőt ha bárkit baleset érne, a benne lévő fontos információk (mint például a vércsoportunk vagy a veszély esetén értesítendő személyek adatai) mind megkönnyítik a szakemberek munkáját. Az idő- és költséghatékony alkalmazásban tárolt adatok a szigorú adatvédelmi irányelvek miatt biztonságban vannak.

Bárhonnan elérhető

Az alkalmazás sokoldalúsága a legváratlanabb helyzetekben is segítséget nyújt. Vegyük például Emília esetét, aki éppen éves szabadságát tölti a családjával. Kisfiának egyik este láza és torokfájása lesz, így az édesanya az applikáció szolgáltatáskeresőjének segítségével megkeresi a környéken legközelebb elérhető gyermekorvost. Elmennek hozzá, majd miután az orvos antibiotikumot írt fel a gyermeknek, azt Emília dokumentálni tudja fia online naplójába, amelyet később a saját háziorvosuknak is meg tud mutatni. Másnapra a fia is jobban lesz, és folytatódhat a gondtalan kikapcsolódás.

A MeNTA alkalmazás az egészségtudatosság új, minden állampolgár számára szó szerint kézzelfogható, naponta használható, az egyén és választott környezete, háziorvosa, orvosai kapcsolatába illeszthető eszköze lesz – mondta az applikációról dr. Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár.

Az innovatív, könnyen kezelhető MeNTA alkalmazásról az információk ezen a linken érhetőek el.

Támogatott tartalom.

Kiderült! Az elektronikus cigaretta is káros az egészségre!http://www.life.hu/drlife/20151109-az-elektromos-cigaretta-is-karos-az-egeszsegre.htmlAz elektronikus cigaretta megjelenésekor még úgy tűnt, alternatívát nyújthat a hagyományos cigarettáról leszokó embereknek, ám a mostani vizsgálatok fényében már látszik, hogy majdhogynem ugyanolyan káros az egészségre, mint elődje. Dr. Life--„Ordítottam, sikítottam, mégsem találták a tényleges bajt” – Mit gondol az egészségügyről a magyar?http://www.life.hu/drlife/20151102-egeszsegugy-magyar-bizalmatlanok-vagyunk-inkabb-maganorvoshoz-jarunk.htmlSzenteste történt. Kint hideg volt, mialatt már egy egész napja szenvedtem a meleg szobában a felfázás miatt – legalábbis azt gondoltam, az a baj. Aznap éjjel először a helyi ügyeleten, majd egy budapesti kórházban kötöttem ki, ugyanis a vesémmel volt a probléma. Hálás voltam az orvosoknak, akik azonnal és szakszerűen elláttak. Az orvosokról és az intézményekről megoszlik a magyarok véleménye, a páciensek összességében a magánrendelésekkel vannak megelégedve. Kíváncsiak voltunk a tapasztalatokra, így mi is gyűjtöttünk véleményeket a témában. Dr. LifeThinkstockMégsem árt annyira az egészségünknek, ha sokat ülünk?http://www.life.hu/drlife/20151017-kutatasok-szerint-nem-a-legjobb-az-egeszsegnek-nem-fugg-ossze-a-korai-halalozassal-a-sok-ules.htmlA munkahelyen vagy a tévé előtt üldögélés nem áll összefüggésben a korai halálozással – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint probléma legfeljebb a mozgáshiányból lehet, magából az ülő testhelyzetből nem. Dr. Life--A tusolás árthat az egészségnek? http://www.life.hu/drlife/20151022-a-tusolas-arthat-az-egeszsegnek.htmlA szappan és a tusfürdő felborítja a bőr baktériumflórájának egyensúlyát, ezért tiszta vízzel kellene fürödnünk – állítják a szakértők. Dr. Life--Behorpadt homlok, szőrös hónalj és társai - beteges trendek, amik még az egészségnek is árthatnakhttp://www.life.hu/drlife/20151012-beteges-trendek-hoditanak-homlok-implantatum-szoros-honalj-szemgolyo-piercing.htmlNem szokatlan jelenség, hogy Ázsiában máshogy vélekednek a trendekről, hajmeresztő, az európai gusztustól eltérő ételeket készítenek, és furábbnál furább ötletekkel, beavatkozásokkal rukkolnak elő. A Life.hu szakértője elárulja, milyen pszichológiai hátterük lehet ezeknek az extrém beavatkozásoknak. Dr. LifeAFP5 egészségi dolog, amit lecserélünk, pedig nem kellene!http://www.life.hu/drlife/20151009-normal-helyett-glutenmentes-szappan-helyett-kezfertotlenito-nem-tesz-jo-a-szervezetunknek.htmlA rossz szokásoktól megszabadulni, és egészségesekkel helyettesíteni őket, az első lépés az egészségi céljaink elérésére. Néha viszont a jobb választásoknak is van árnyoldaluk, és lehet, hogy egyáltalán nem tesz nekünk jót a váltás. Most szakértők árulják el az igazságot a leggyakoribb egészséges cserékről, hogy eldönthessük, mi segít a legjobban az egészségügyi céljaink elérésében Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.