Közeledik az AIDS világnapja – Még mindig nem tudunk eleget a megelőzéséről

Forrás: Thinkstock -
betegség megelőzés december világnap anonimitás AIDS
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bilics Edit, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet munkatársa mesélt a rettegett négybetűs betegségről.

„Az AIDS-betegséget a HIV-vírus okozza. A vírusfertőzés következménye a szervezet védekezőrendszerének – immunrendszerének - a meggyengülése. A négy betű a betegség angol nevének - Acquired Immune Deficiency Syndrome - rövidítése, magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttest jelent.

Forrás: Thinkstock

Mióta ismert az AIDS?

Az első megbetegedések a nyolcvanas évek elején jelentek meg. A vírust 1984-ben írták le.

Hogyan terjed a betegség?

A HIV-vírus vérrel, ondóval, hüvelyváladékkal és anyatejjel terjedhet, ha a vírus közvetlenül egy másik ember szervezetébe kerül. A vírus a szervezeten kívül hamar elpusztul. A HIV-vírus leggyakrabban szexuális kapcsolattal, illetve kábítószer-fogyasztóknál közös tűk és fecskendők használatával vihető át.

Hány beteg érintett Magyarországon?

Hazánkban 1985-től 2015. június 30-ig a regisztrált HIV-fertőzött személyek száma 2978 fő. Ez a szám azonban nem a teljes képet mutatja, hiszen a becslések szerint két-három ezren vannak azok, akik nem is tudnak arról, hogy ebben az eleinte tünetmentes betegségben szenvednek. A vírus Magyarországon elsősorban szexuális úton terjed, a legveszélyeztetettebb korcsoport a 25–39 év közöttiek, de a fertőzöttek száma 2014-ben jelentősen megnőtt a 20–24 éves korosztályban is, és sajnos 2005 óta megduplázódott a hazai HIV-fertőzöttek bejelentett száma is.

Hogyan ismerhető fel a HIV-fertőzés?

Vérvizsgálattal! A HIV-fertőzést követően általában 3 hónap elteltével a teszt már kimutatja a vírus jelenlétét. Ha a vizsgálat eredménye pozitív, akkor a vizsgált személy fertőzött és fertőzőképes.

Forrás: Thinkstock

Az emberek közötti mindennapi érintkezés során el lehet-e kapni a HIV-fertőzést?

NEM! A vírus az emberi szervezeten kívül (például levegőben, vízben, földön, tárgyakon) nem marad életben. Ezért például uszodákban, folyókban, tavakban vagy a WC-ben a HIV-fertőzés továbbadása nem lehetséges.

Fennáll-e a fertőzés veszélye az orvosnál vagy a fogorvosnál?

NEM! Elég, ha az orvos, illetve fogorvos az általános higiéniai szabályokat betartja.

Transzfúzió, illetve vérkészítmények okozhatnak-e fertőzést?

NEM, mivel Magyarországon a véradókat, a vérkonzerveket és a vérkészítményeket 1986 óta tesztelik.

A tetoválás és az akupunktúra eredményezhet-e fertőzést?

Sem tetoválással, sem akupunktúrával nem fertőződhet meg senki, ha szakember végzi.

Közösségi étkezés

Az ételek főzése és szétosztása, az asztalok takarítása és az edények közös használata során HIV-fertőzés NEM jön létre.

El kell-e különíteni a HIV-et hordozó személyeket, illetve az AIDS-betegeket?

Jelenleg nincs olyan ok, illetve orvosi indok, amely a HIV-vel fertőzöttek, illetve az AIDS-betegek elkülönítését indokolná.

Hogyan előzhető meg a HIV-fertőzés?

Óvszerrel. Az óvszer nemcsak a HIV-vírustól, hanem a nemi betegségektől is véd, ezenkívül a fogamzásgátlás hatékony eszköze.

Forrás: Thinkstock

Tanácsadás, szűrés főbb helyszínei:

- Országos Epidemiológiai Központ (Bp., IX. ker., Albert Flórián út 2-6.)

- Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat (Bp., XI. ker., Karolina út 35/b.)

- Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézet (Bp., IX. ker., Nagyvárad tér 1.)

- Fővárosi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat laboratóriuma (Bp., XIII. ker., Váci út 174.)

- Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinika (Bp., VIII. ker., Mária u. 41.)

A Magyar Vöröskereszt, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete és a Civil AIDS Fórum közösen jelennek meg az AIDS világnapján (december 1-jén) a Corvin plázában, ahol 10-17 óráig anonim HIV-szűréssel és tanácsadással, kérdezz-felelekkel (AIDS-szel kapcsolatos kérdések megválaszolásával), interaktív élő társasjátékkal várják az érdeklődőket, továbbá itt zajlik majd a középiskolások AIDS-versenyének országos döntője.

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.