A cél pedig gyermekeink egészséges jövője!

Forrás: Thinkstock -
egészség közétkeztetés étel gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyermekkorban elsajátított magatartásminták adják az alapját a későbbi, felnőttkori életvitelnek, egészség-magatartásnak, ízlésnek, ezért a szülőknek és nevelőknek meghatározó szerepük van a gyermekek egészséges táplálkozásra nevelésében.

Alapvető jelentőségű, hogy a napi mozgásmennyiség mellett az élettani szükségletekhez igazodjon a gyermek étrendjének energia- és tápanyagtartalma, változatos formában, kerülve a szélsőségeket, a túl sok zsiradékot, cukrot, finomított lisztet, illetve sót. Az alább felsoroltak szem előtt tartása hozzásegít az ideális táplálkozási szokások kialakításához, amely mindnyájunk felelőssége.

Forrás: Thinkstock

Ahhoz, hogy a tanórákon, foglalkozásokon a gyermekek legjobb formájukban legyenek, elengedhetetlen a rendszeres, megfelelő étkezés. Kövessünk el mindent annak érdekében, hogy a reggelizés szokássá váljon! A kulturált étkezés körülményei az elegendő idő, a tiszta, terített asztal javítja az étvágyat is. Bátorítsuk a gyermekeket arra, hogy a számukra ismeretlen alapanyagokat és szokatlan fogásokat kóstolják meg. Fontos, hogy csak

annyit fogyasszanak mindenből, amennyi számukra jólesik.

Lehetőleg minden étkezésnél, változatosan szerepeljen idényjellegű zöldség vagy gyümölcs (nyersen, salátaként, párolva, gőzben főzve stb). A teljes értékű gabonafélék képezzék az étrend alapját (teljes kiőrlésű kenyerek, tészták, barna rizs, natúr müzlik, gabonapelyhek, gabonakásák). Jó, ha a gyermek naponta több alkalommal kap tejet és tejtermékeket, elsősorban natúr joghurtot, kefirt, valamint túrót és sajtot.

A sovány húsoknak és húskészítményeknek fontos szerepe van gyermekkorban a jól hasznosuló vas-és B12-vitamin-, illetve B6-vitamin- és cinktartalmuk miatt. Legalább heti egy alkalommal kerüljön be tengeri hal a menübe. Az értékes fehérje-, valamint A- és D-vitamin-tartalmú tojásból heti 3-5 db elegendő.

Fontos a folyadékfogyasztás!

A nebulókat érdemes időnként figyelmeztetni arra, hogy igyanak, mivel erről hajlamosak megfeledkezni. Szomjoltásra legmegfelelőbbek a jó minőségű csapvíz, ásványvíz, ami ízesíthető citrommal, mentával is, de bővíthető a kínálat például cukormentes gyümölcsteával, gyógynövényteákkal. Az energiaitalok túlzott fogyasztásának veszélyeire fontos felhívni a figyelmet. Desszertnek lehetőleg tejterméket, teljes kiőrlésű lisztet, gyümölcsöt tartalmazó finomságot adjunk az étkezés befejező fogásaként, hetente maximum 2-3 alkalommal, ne használjuk megvonását büntetésnek vagy jutalmazásra.

Forrás: Thinkstock

Ha egy gyermek számára nem vagy kevésbé ismert a változatos, egészséges étel, ha nem ismeri fel a különböző zöldségeket, gabonaféléket és ízüket, akkor azokat az óvodában és az iskolában is nehezebben fogadja majd el, ahol pedig az ideje nagyobb részét tölti, és többször is eszik, mint otthon. Beszélgessünk tehát az ételekről, vásároljunk, főzzünk együtt gyermekünkkel, unokánkkal.

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.