Ne ess pánikba, csak beképzeled, hogy nem kapsz levegőt! – Minden, amit eddig nem tudtál az ezerarcú betegségről

betegség lélek pánikroham pánikbetegség pánik
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Légszomj, beszűkülő világ, halálfélelem, hevesen verő szív: a pánikroham tipikus jelei, amelyek olykor ájulásközeli állapotba is sodorhatják áldozatukat. Nincs minden veszve még akkor sem, ha úgy érezzük, hogy egy pillanat alatt megszűnt körülöttünk minden. A pásztoristenről elnevezett állapot kezelhető, amennyiben őszinték vagyunk magunkkal és az orvosunkkal. 

Van abban valami hátborzongató, amikor (szerinted) az életedért küzdve kapkodod a levegőt, és azt érzed, vége a játéknak, bármelyik pillanatban átkerülhetsz a túlvilágra.

Forrás: Thinkstock

„Amikor a barátnőm mesélt a pánikbetegségéről, csak legyintettem: ez úgyis fejben dől el, mondvacsinált hiszti és figyelemfelkeltés az egész – gondoltam akkor. Na persze…! Nagyon húzós időszak volt, tele voltam problémával, életem egyik nagy szerelmével akkor szakítottunk, és a kapcsolat gyászolása helyett a munkába temetkeztem, minden mással lefoglaltam magam, hogy ne fájjon. Nem sikerült, hiszen ha a lelkem még csak egy kis időre megnyugodni látszott, a szervezetem így is reagált a történtekre” – kezdi történetét a 25 éves Renáta.

A szervezete valóban nem hagyta válaszreakció nélkül a körülötte történő dolgokat, váratlanul egy olyan esemény következett be, amire nem számított a lány: „Egy nyári napon történt: a hatalmas forróság közepette éppen otthon voltam, amikor

azt éreztem, mintha valaki erőből elkezdené szorítani a nyakamat.

Remegni kezdtem, szédültem, nem értettem, mi történik körülöttem. Egyszerűen megijedtem, ezért elkezdtem hirtelen kapkodni a levegőt – ezt nem kellett volna. A pánikreakcióm átfordult egy lidércnyomássá, akkor kezdett elsötétülni előttem minden, a szívem egyre hevesebb vert. Pár percre elvesztettem az eszméletemet, de annyi lélekjelenlétem még volt előtte, hogy felhívjam egy barátomat, aki rövid időn belül ott termett. Bementünk a kórházba, ahol megvizsgáltak, de semmit nem találtak, azt javasolták, menjek el pszichológushoz. Így lett diagnosztizálva és rendezve a pánikbetegségem" - mondta Renáta.

Forrás: Thinkstock

Dr. Svejkovszky Ádám háziorvost kérdeztük a pánikbetegségről és annak megoldásáról. „Ez a Pán pásztoristenről elnevezett betegség gyakorlatilag egy kontrollvesztésként megélt szorongásos roham, amelynek a vegetatív idegrendszeri izgalom miatt számos testi tünete is van. Ezen testi tünetek észlelése, aztán a felettük érzett izgalom miatt csak tovább mélyítik a rohamot. Maga Pán már saját édesanyját is elborzasztotta a maga kecskelábaival és szarvával világrajövetele után, de üvöltésével bárkiben képes volt létrehozni a rettegést, a »páni félelmet«. A szörnyű rémület és kontrollvesztés állapota nem jelezhető előre, ezért aztán a rohamot már többször megélt páciensek egy olyan szorongásos állapotban vannak, ahol a szorongástól szoronganak. Vannak »rutinos« páciensek, akik már felismerik, ha pánikroham tör rájuk, de a legjellemzőbb mégis az, hogy a betegség a testi tünetek ezerarcúsága miatt valamilyen komolyabb betegséget »utánoz«.”

Hatásos lehet az öndiagnózis?

Az ember ritkán tudja diagnosztizálni magának, ha pánikrohama van, az első alkalommal szinte semmi esetre sem.

Forrás: Thinkstock

A testi tünetek miatt valami teljesen más betegségre fog gondolni. „A rettegés a megsemmisülés érzéséig terjedhet, jellemzően agyvérzéstől, megőrüléstől, infarktustól, megfulladástól való félelemről számolnak be utólag az érintettek. Ha már párszor volt valakinek pánikrohama, akkor előfordulhat, hogy a roham bevezető tüneteinél (pl. heves szívdobogás, izzadás, verejtékezés, légszomj érzése, toroktáji gombócérzet, végtagi bizsergés) korábban elsajátított technikákkal megkísérelheti a »kontroll visszaszerzését«. Légzéstechnikával is lehet segíteni, de az is jó megoldás lehet, ha valaki nem tudja ebben a helyzetben a felgyorsult légzését kontrollálni, hogy elkezd egy zacskóból lélegezni. A részben már használt levegő belélegzése a szapora légvételek miatt eltolódott oxigén-CO2 -arányt az optimális tartomány felé fogja mozdítani. Laikusként nem kell tudnia senkinek elkülöníteni, hogy az állapot, amelyben van, az pánikroham vagy pl. szívinfarktus. Mivel a pánikroham nagyon sok betegséget képes utánozni, a diagnózis többnyire kizárásos alapon születik meg. A súlyos, életet veszélyeztető betegségeket egészségügyi személyzet dolga kizárni” - mondta a háziorvos.

Miként oldhatjuk meg?

A pánikzavar kialakulásában leggyakrabban pszichés traumák húzódnak meg: egzisztenciális krízishelyzetek, párkapcsolati problémák, gyász. A feldolgozáshoz nem szégyen segítséget kérni. A betegség természetéből fakadóan újra lecsaphat - kivéve, ha a kiváltó ok időközben megszűnt. Bár ebben az esetben is egyfajta "habitusról" beszélhetünk, tehát érdemes lehet megvizsgálni, hogy miért ezt a reakciót adta a szervezet. A pszichoterápia segít a dolgok mélyére látni.

Ahogy megszólalónk, Renáta is mesélte, éppen összejöttek a dolgai, aminek köze lehet pánikreakciójához. A háziorvos elmondása szerint szinte biztos, hogy a pánikbetegség sokszor lelki eredetű.

Forrás: Thinkstock

„Ha már megvan a diagnózis, az ezt az eredetet húzza alá. A diagnosztizálásnál számos testi betegség kizárását elvégzik az orvosok. Sokszor itt csúszik el a kommunikáció, mert a beteg azt az üzenetet kapja, hogy nincs semmi komoly baja, pedig ő nemrég még úgy érezte, hogy megsemmisül körülötte az ismert világegyetem. Fontos lenne éppen ezért a betegség diagnosztizálásánál, de legfőképp a kommunikációnál nem elbagatellizálni a beteg problémáját. Az a betegség, ami tartósan rágja és felemészti valakinek a mindennapjait, tartós szorongásban tartja, az egy komoly probléma, és foglalkozni kell vele. Természetesen sem az ügyeleti, sem a sürgősségi rendszer nem azért van, hogy pszichoterápiát végezzenek. Ha bebizonyosodik, hogy a súlyos testi tüneteket okozó állapot mögött nem testi betegség volt, máris fordulnak a következő pácienshez – és ez így van rendjén. Fontos mindazonáltal, hogy átmenjen az az üzenet, hogy a helyzettel foglalkozni kell” - mondta az orvos.

4 lelki ok, ami pánikbetegséget válthat ki

A pánikbetegség a legfélelmetesebb pszichés zavaraink egyike. A váratlan rohamok ugyanis nemcsak halálfélelmet okoznak, de az esetek többségében szinte ellehetetlenítik a páciensek életét. Mivel a pszichológusok szerint lelki tényezők állnak a háttérben, utánajártunk, ez esetben milyen pszichés faktorokról lehet szó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.